23205 Bekæmpelse af infektionssygdomme

2024/2025

Kursusinformation
Fighting infectious diseases
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Retningsspecifikt kursus (MSc), se flere
Retningsspecifikt kursus (MSc), Bioinformatics and Systems Biology
Retningsspecifikt kursus (MSc), Biotechnology
Retningsspecifikt kursus (MSc), Pharmaceutical Design and Engineering
Retningsspecifikt kursus (MSc), Quantitative Biology and Disease Modelling
Teknologisk specialisering (MSc), se flere
Teknologisk specialisering (MSc), Bioinformatics and Systems Biology
Teknologisk specialisering (MSc), Biotechnology
Teknologisk specialisering (MSc), Pharmaceutical Design and Engineering
Teknologisk specialisering (MSc), Quantitative Biology and Disease Modelling
E4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, øvelser, gruppearbejde
13-uger
E4B
Mundtlig eksamen
Holdpræsentation af en videnskabelig artikel under kurset (10%), Projektpræsentation i gruppe efterfulgt af individuelle spørgsmål (90%).
Alle hjælpemidler - med adgang til internettet
7-trins skala , intern bedømmelse
23258.23256 , Kendskab til mikrobiel diversitet og de grundlæggende biologiske processer i forbindelse med molekylær mikrobiologi, mikrobiel fysiologi og immunforsvar. Grundlæggende kendskab til eksperimentelt mikrobiologi såsom mikrobiel dyrkning og PCR. Grundlæggende statistiske færdigheder/viden, såsom forståelse af sandsynlighed og tolkning af resultater af statistiske tests fx anvendt i eksperimentelle og epidemiologiske studier.
Frank Møller Aarestrup , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6281 , fmaa@food.dtu.dk
Pimlapas Shinny Leekitcharoenphon (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 7183 , pile@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Infektionssygdomme er stadig en af de ledende årsager til morbiditet og mortalitet i verden og forårsager en signifikant økonomisk byrde for samfundet. Konventionelle strategier til bekæmpelse af smitsomme sygdomme, som f.eks. anvendelse af antibiotika, er kun delvist effektive og fremmer udbredelsen af antibiotikaresistens. Derfor er der et akut behov for nye strategier til forebyggelse og behandling af infektionssygdomme.
På dette kursus vil du sammenligne nuværende og nye strategier til bekæmpelse af smitsomme sygdomme. Du vil få indsigt i mikrobielle mekanismer, og hvordan disse kan identificeres og målrettes ved brug af traditionelle og nye banebrydende biomedicinske metoder. Du vil også få indsigt i metoder og værktøjer til undersøgelse af infektionssygdommes epidemiologi, og forståelse af det komplekse samspil mellem mennesker, dyr og miljø. Du vil få praktisk erfaring i at bruge helgenomsekventering (WGS) til at løse enkle opgaver, fx identifikation, typing og bestemmelse af resistens for patogene organismer, og du vil lære at analysere og fortolke mikrobielle WGS-data i relation til kliniske spørgsmål og fødevaresikkerhedsproblemer ved hjælp af forskellige webbaserede værktøjer.
Du vil få træning i kritisk vurdering af relevant videnskabelig litteratur, samt forståelse for den videnskabelige forskningsproces. Du vil lære at kunne udtænke nye innovative løsninger til at bekæmpe smitsomme sygdomme.
=> Se emnerne for kursusindhold nedenfor.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklar hvilke faktorer der påvirker spredningen af smitsomme sygdomme på globalt og lokalt niveau
  • Diskutere state-of-the art metoder til forebyggelse og kontrol af infektionssygdomme og antibiotikaresistens
  • Vurdere fordele og risici ved eksisterende antibiotikastrategier for menneskers sundhed
  • Udforme og vurdere strategier, der bidrager til forebyggelse og kontrol af infektionssygdomme
  • Diskutere tilgange til prioritering af forskellige interventionsmuligheder
  • Redegøre for forskellige teknikker til helgenomsekventering og bruge data fra disse teknikker til at 'samle' genomer ved hjælp af webbaserede metoder
  • Anvende webbaserede bioinformatiske værktøjer til at identificere bakterier, sekvenstype, antibiotikaresistensgener og virulensfaktorer i WGS data
  • Anvende webbaserede metoder til epidemiologiske undersøgelser relateret til udbrud forårsaget af mikroorganismer og fortolke resultaterne i forhold til identifikation af smitteveje og -kilder
  • Udforme nye forskningsspørgsmål og undersøgelser, hvis resultater kan fremme udviklingen af ​​nye og mere bæredygtige strategier til bekæmpelse af smitsomme sygdomme
  • Kritisere videnskabelige artikler og kommunikere resultaterne
Kursusindhold
Historik over smitsomme sygdomme og måder til at bekæmpe dem. De mest almindelige grupper af smitsomme og sygdomsfremkaldende mikroorganismer (vira, bakterier, parasitter), deres transmissionsveje (fx luftbårne, vektorbårne, fødevarebårne) og risikofaktorer. Metoder til forebyggelse, kontrol og behandling af infektioner: profylakse, antibiotiske stoffer, immunisering (vaccination og monoklonale antistoffer), nye lægemidler, probiotika, bakteriofager, biosensorer, antimikrobielle peptider, hygiejne, intervention (fx blokering af transmissionsveje). Helgenomsekventeringsteknikker (WGS), antibiotika og virkningsmekanismer, resistensmekanismer, virulensfaktorer, horisontal genoverførsel, fylogenetiske træer, epidemiologi; metagenomdata.
Litteraturhenvisninger
Alt materiale udleveres på kurset. Der er ingen lærebog, da størstedelen af viden, som ligger til grund for dette kursus, stammer fra nyere forskning. Som en forudsætning for viden om patogener og infektionssydomme kan vi anbefale bogen 'Medical Microbiology' af Barer, Irving, Swann, Perera, ISBN: 9780702072000.
Bemærkninger
Studerende, der tager dette kursus, kan også være interesserede i 27250. Disse to kurser supplerer hinanden godt, og du kan følge dem begge. 23205 fokuserer på nuværende og nye teknologier til forebyggelse og behandling af infektionssygdomme, og 27250 fokuserer på det molekylære grundlag for infektioner og teknologier til at studere host-pathogen-interaktioner.
Sidst opdateret
02. maj, 2024