22007 Audiologi og høreapparater

2024/2025

Kursusinformation
Audiology and hearing devices
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Generel retningskompetence (MSc), Engineering Acoustics
Retningsspecifikt kursus (MSc), Engineering Acoustics
E1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
En af øvelserne omfatter et besøg på hospitalet
Forelæsninger og øvelser
13-uger
E3A
Mundtlig eksamen
Det er en eksamensforudsætning, at alle øvelser i løbet af kurset gennemføres.
7-trins skala , ekstern censur
Maaike Charlotte Van Eeckhoutte , mcvee@dtu.dk
Torsten Dau , Lyngby Campus, Bygning 352, Tlf. (+45) 4525 3977 , tdau@dtu.dk
22 Institut for Sundhedsteknologi
Center for hørelse og balance, Rigshospitalet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Målet er at lære om medicinsk hørediagnostik og rehabilitering. Fokus ligger på de objektive og tekniske aspekter, der anvendes i den nuværende kliniske audiologi og i høreindustrien. Deltagerne vil lære om emner gennem forelæsninger, øvelser i undervisningen og laboratorieøvelser. En af øvelserne inkluderer et klinisk besøg.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • relatere årsagerne til høretab til de forskellige dele af det auditive system.
  • forklare de diagnostike høreprøver, der anvendes i den nuværende kliniske audiologi, herunder otoskopi, akustiske impedansmålinger, og rentoneaudiometri.
  • forstå fysiologiske principper og mål, der bruges i audiologi, herunder auditivt evokerende potentialer (hjernestammeaudiometri, steady-state evokerende potentialer, kortikal auditivt evokerende potentialer, electrocochleography) og otoakustiske emissioner.
  • forstå taleproduktion og taleforståelighed, samt forskellige typer af taleaudiometri.
  • beskrive høreapparatkomponenter og høreapparatsignalbehandling, høreapparattilpasning og høreapparatverifikationsprocedurer.
  • diskutere hørerehabilitering med implanterbare enheder såsom cochleaimplantater, knogleforankrede høreapparater og mellemøreimplantater (f.eks. komponenter, tilpasning, fordele, udfordringer).
  • forklare vurdering og rehabilitering af høretab i særlige populationer eller omstændigheder, såsom til spædbørn og børn, fjernjustering af høreapparater og tinnitus.
  • diskutere hvordan teknologi og teknik integreres i karrierer og discipliner, der har interesse for audiologi og den (medicinske) høreindustri.
Kursusindhold
Vi vil diskutere de guldstandard høreprøver, der bruges i klinisk praksis, samt de mere avancerede og fysiologiske høreprøver og hørerehabilitering med forskellige høreapparattyper (herunder cochleaimplantater). Vi vil også undersøge nogle af de udfordringer, der stadig er indenfor audiologi i dag.
Bemærkninger
For studerende på kandidatuddannelsen i Lyd og Akustisk Teknologi anbefales det at tage dette kursus sammen med kursus 22006 Akustisk Kommunikation.
Sidst opdateret
02. maj, 2024