27419 Skimmelsvampe: Biologi og Bioteknologi

2023/2024

Kursusinformation
Filamentous Fungi: Biology and Biotechnology
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F1A (man 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppearbejde online.
13-uger
F1A
Mundtlig eksamen
Eksamenspørgsmål gives på første kursus dag. Deltagelse i den mundtlige eksamen forudsætter aktiv deltagelse i alle fire gruppebaserede cases.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27409
27409
27026.27051 , eller tilsvarende basal prokaryot og eukaryot mikrobiologi. Tilstrækkelig kendskab til metoder og paradigmer i molekylærbiologi til at følge en diskussion blandt fagfolk og læse relevant litteratur. Beherske de grundlæggende eksperimentelle færdigheder i molekylærbiologi. Indsigt i mikroorganismernes funktionelle og artenes mangfoldighed (bakterier, archaea og svampe) for at forstå deres positive og negative roller i miljøet - herunder menneskekroppen og deres potentielle anvendelse i bioteknologi.
Minimum 15
Jakob Blæsbjerg Hoof , Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2676 , jblni@dtu.dk
Jens Christian Frisvad , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2626 , jcf@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Et EuroTeQ kursus
Overordnede kursusmål
At give den studerende en bred viden om filamentøse svampe og deres betydning for biotek- og fødevareindustrien, både som produktionsorganismer og som kontaminanter. Kurset vil give den studerende et omfattende indblik i, hvordan svampe vokser og interagerer inden for et givet system. Den studerende får erfaring med fortolkning af eksperimentelle data fra mykologiske forsøg. De studerende får indsigt i den seneste udvikling inden for svampemorfologi og syntesebiologi. Gennem gruppearbejde med specifikke eksempler, vil den studerende blive fortrolig med indsamling og fortolkning af videnskabelig litteratur.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå hvad der definerer en svamp.
  • Beskrive og skitsere de vigtigste morfologiske strukturer og livscykler i industrielle svampe og svampemodelsystemer.
  • Forudsige muligheden for svampevækst (kvalitativt og kvantitativt).
  • Forstå de underliggende processer i svampes cellebiologi og genetik.
  • Designe eksperimenter i svampegenetik/​stammeudvikling/​syntetisk biologi og fortolke resultatet
  • Foreslå strategier for opførelse af en cellefabrik baseret på svampe med specifikke egenskaber.
  • Beskrive og analysere interaktionerne mellem svampe og henholdsvis planter, pattedyr og bakterier.
  • Forudsige mulighederne for produktion af mykotoksiner og vurdere de toksikologiske aspekter af uønsket skimmelvækst i fødevarer og bioteknologiske produkter.
  • Opsamle og fortolke data fra online databaser om svampe bioinformatik.
  • Identificere og karakterisere vigtige svampe på artsniveau ved hjælp af multidiciplinære metoder.
  • Vurdere et mykologisk emne inden for industri og patologi, og præsentere dette for et forum med avanceret mykologisk kendskab.
  • Designe og præsentere et videnskabelig emne i en poster.
Kursusindhold
Svampfysiologi og livscykluser. Svampcellebiologi og genetik. Erfaring med svampemikro- og makromorfologi. Mikrobiel økologi. Sekundær metabolisme og toksikologiske aspekter. Svampens rolle i bakterie-, plante- og pattedyrsystemer. Svampe i industrien. Svampe, der forårsager kvalitetsforringelse af fødevarer, foder og kan kontaminere bioteknologiske produktioner. Svampe, der kompromitterer indeklimaet. Teknologiske egenskaber ved almindelige filamentøse svampe. Svampe genomics og genomdrevne opdagelser. Syntesebiologi og konstruktion af svampebaserede cellefabrikker.
Sidst opdateret
12. februar, 2024