Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og
biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige
akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan
forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede
akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er
ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af
sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur.
Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante
fiskearter og skaldyr vil blive inkluderet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk
og skaldyr samt forebyggende sundheds tiltag i akvakultur.
- Evaluere hygiejne procedurer og sygdomme i forskellige
akvakultur systemer.
- Vurdere den potentielle risiko ved misbrug af antibiotika mht.
forurening af miljøet med lægemidler, antibiotikaresistens- og
fødevaresikkerheds-problemer i relation til antiotikarester i
fisk.
- Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som
håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på
sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
- Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier,
virus, svampe og parasitter) og deres interaktion med
værtsorganismen.
- Indsamle egnede prøver til diagnostik af infektiøse sygdomme
og/eller patogene organismer i fisk og skaldyr.
- Forklare bekæmpelsesstrategier af smitsomme sygdomme, f.eks.
ved udryddelse og vaccination.
- Beskrive og vurdere metoder til påvisning, isolation og
karakterisering af patogener.
- Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs
rettigheder og sygdomme.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur.
Sygdomsdiagnose. Metoder til forebyggelse af sygdomme. Indvirkning
af sygdomsudbrud på dyrevellfærd og økonomisk bæredygtighed i
produktionen. Ernæringsmæssige virkninger på sygdomsstatus.
National og international lovgivning i relation til akvakultur
produktion og sundhed. Kontrolmetoder, f.eks antimikrobielle
stoffer og kemiske tilsætningsstoffer. Generelle aspekter af etik
og velfærd i akvakultur. Zoonotiske sygdomme relateret til
akvakultur.
Litteraturhenvisninger
Buchmann K et al. (2009). Fish Diseases – An Introduction. 1st
edition, Biofolia, Frederiksberg. Notater og artikler om relevant
emner.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s SDG'er, især #12 (Responsible consumption and production)
og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
04. maj, 2023