23F16 Overvågning og kildesporing af fødevarebårne infektioner

2023/2024

Kurset er en del af "Master of Sustainable and Safe Food Production"
Kurset udbydes om foråret i ulige år (dvs. 2023, 2025, etc.)
Kursusinformation
Monitoring and source tracking of foodborne diseases
Engelsk
5
Deltidsmaster
Første uge af marts til sidste uge af maj
Online, e-learning
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Aftales med underviser
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Mundtlig eksamen (75%), rapport der beskriver en udbrudsundersøgelse (25%)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
23F11 og 23F12
Basale statistiske evner. Kendskab til Excel eller statistisk software som fx R® vil være en fordel.
Tine Marianne Hald , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7094 , tiha@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
https://www.food.dtu.dk/english/Ed...r-sus-safe-food
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
På dette kursus vil vi gennemgå de mikrobiologiske og epidemiologiske metoder, som vi anvender til at kortlægge fødevarebårne sygdomme og patogener og til at spore infektionskilder for både sporadiske og udbrudsrelaterede tilfælde. Alle metoder er internationalt anerkendte, men metoderne og ikke mindst resultaterne kan ofte være svære at tolke i det rigtige perspektiv.

Formålet med kurset er derfor også at give forståelse for metodernes styrker og svagheder. Kurset vil gennemgå begreberne sensitivitet og specificitet af overvågningsprogrammer og diskutere betydningen af disse samt valg af stikprøvestørrelse for det man observerer. Kurset vil også tage deltagerne igennem trinene i at opklare fødevarebårne udbrud, og det hele vil blive krydret med casestudier fra det virkelige liv.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for principperne for overvågning og kontrol af fødevarebårne patogener i husdyr og fødevarer
  • Forklare hvordan typningsmetoder anvendes i laboratoriebaseret overvågning af humane infektioner
  • Analysere og fortolke overvågningsdata
  • Redegøre for de operationelle trin i en udbrudsundersøgelse
  • Anvende epidemiologiske og mikrobiologiske metoder til at identificere, analysere og efterspore fødevarebårne sygdomsudbrud
  • Diskutere fordele og ulemper ved mikrobiologiske og epidemiologiske metoder, der anvendes til at identificere smittekilder for humane infektioner, der ikke er en del af et udbrud (dvs. sporadiske tilfælde)
  • Vælge hvilke aktiviteter der skal iværksættes mhp. at efterspore og forebygge specifikke fødevarebårne sygdomsudbrud
  • Anbefale yderligere undersøgelser eller implementering af foranstaltninger til fremtidig forebyggelse og kontrol af fødevarebårne infektioner
Kursusindhold
Se engelsk version af kursusbeskrivelsen
Sidst opdateret
19. april, 2023