Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan
identificere kemiske farer i et fødevareprodukt. Samt vurdere om
risikoen for forbrugerne kan reduceres i produktionen. Endvidere
skal de kunne vurdere potentielle forskellige toksikologiske
effekter i fødevarer. De skal endvidere kunne vurdere og fortolke
resultater fra kemiske risiko vurderinger. De skal specielt være i
stand til at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund
for risikovurderinger. Der arbejdes med digitale værktøjer til
fastsættelse af dosis-respons. De studerende skal forstå hvilke
overvejelser der indgår i en risikohåndtering/risikokommunikation
udover resultatet af en risikovurdering.
Efter kurset skal de studerende være i stand til at vurdere
toksikologiske metoder og gennemføre simple risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Analyser elementerne i risikoanalyse og risikovurdering og
gennemfør en specifik risikovurdering.
- Sammenlign risikoen for forbrugerne ved udsættelse for
forskellige kemiske stofgrupper/produkter.
- Analyser forskellige kemiske stoffers toksikologiske effekter,
på celler, forsøgsdyr og mennesker med hovedvægt på DNA skader,
kræft og reproduktionstoksikologi.
- Vurder forskellige toksikologiske test metoder.
- Vurder data fra eksponering og farekarakterisering.
- Vurder og konkluder de sundhedsmæssige konsekvenser for
forbrugerne – risiko karakterisering.
- Analyser usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed
indarbejdes i risikovurderinger og anvendes i
risikohåndtering.
- Udarbejde en skriftlig og mundtlig afrapportering af en kemisk
risikovurdering.
Kursusindhold
Kurset udbydes på 5. semester af diplomuddannelse i
Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO
principperne (Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and
Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende, arbejde med
kemiske problemstillinger relateret til fødevaresikkerhed og lære
at anvende de forskellige elementer indenfor risikoanalyse. Baseret
på en kombination af arbejde i mindre grupper og faglig støttende
undervisning, af studerende og undervisere, skal de studerende
gennemføre simple risikoanalyser i overensstemmelse med
internationale retningslinjer. I risikovurderingen indgår
toksikologiske begreber og metoder.
I tre ugers perioden skal de studerende gennemføre en risikoanalyse
af en konkret kemiske problemstilling med relation til
fødevareindustrien. På baggrund af kendskab til ingredienser og
eventuelle produktionsprocesser skal de studerende gennemføre en
risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne. Endvidere
skal de studerende forholde sig til risikohåndtering og
risikokommunikation. Arbejdet i tre ugers perioden afrapporteres
skriftligt.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
04. maj, 2023