23901 Grundkursus i fødevareanalyse

2023/2024

Mødepligt til lab øvelser
Kursusinformation
Basic food analysis
Dansk
12,5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E5A (ons 8-12) og E5B (ons 13-17) og Januar
kurset kører 13+3 uger
Campus Lyngby
Kurset vil bestå af en kombination mellem gruppearbejde, med faglig støttende klasseundervisning og praktiske øvelser i produktionsprocesser og analyser indenfor fødevareproduktion.
13-uger + 3-uger
I slutning af 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
2 semesterrapporter (10% hver), mundtlig presentation på engelsk (5%), endelig rapport (45%) og mundtlig eksamen (30%) . Aktiv deltagelse i øvelser er en forudsætning for eksamensdeltagelse. Mødepligt til lab øvelser.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
Maksimum: 40
Timothy John Hobley , Lyngby Campus, Bygning 222, Tlf. (+45) 4525 2706 , tjho@food.dtu.dk
Marie Bagge Jensen , Lyngby Campus, Bygning 202 , mabaj@food.dtu.dk
Anurag Kumar Sinha , akusi@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At de studerende skal kunne måle på og forstå produktionsprocesser. Baseret på denne viden skal de studerende være i stand til at udvælge metoder til måling af de vigtigste parametre i den valgte fødevareproduktion og udfra opnåede resultater forholde sig til disse processers betydning for fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet. Endvidere skal de studerende kunne bedømme og fremlægge opnåede resultater.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Begå sig i laboratorier
  • Føre en laboratorie journal til brug for rapportskrivning
  • Beskrive hvorfor det er nødvendig at analysere fødevare og hvilke analyser er egnet for en bestemt problem stilling.
  • Behandle og validere indsamlede resultater, således at disse kan ligge til grundlag for løsningsmodeller
  • Beskrive og vurdere anvendelse af forskellige analysemetoder til måling af samme parameter
  • Beskrive analytiske principper bag udførte målinger
  • Beskrive og tolke kemiske, fysiske og mikrobiologiske processer der ligger til grund for opnåede resultater
  • Forudse fødevaresikkerhed problemer, designe forsøge for at kvantificere problemerne og anbefale hvordan man kan undgå problemerne.
  • Afrapportere (skriftlig og mundtligt) og tolke såvel anvendte metoder som opnåede resultater
  • Samarbejde i mindre grupper, med henblik på løsning af projektbaserede opgaver
  • Beskrive og anvende grundlæggende principper i innovation.
  • Beherske og anvende fagudtryk på engelsk.
Kursusindhold
Kurset udbydes på 1. semester af diplomuddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende derfor designe og forstå analyseprocesser i forbindelse med fødevareproduktioner. Baseret på en kombination af gruppearbejde i mindre grupper med fagligt støttende klasseundervisning, skal de studerende gennemføre processer på en ingeniørmæssig måde, samt designe målesystemer, som kan belyse de fysisk/​kemiske/​mikrobiologiske processer, der foregår under produktionen af de valgte fødevarer. Endvidere skal de studerende kunne vælge de målemetoder, der er nødvendige for at opnå viden om de igangværende processer og afrapportere opnåede resultater i både mundtlig og skriftlig form. Det påtænkes at de studerende skal producere hvedebrød og øl, hvor den første produktion skal danne grundlag for en evaluering og feedback til den studerende, hvorefter de under større selvstændighed skal planlægge og udføre den efterfølgende analytiske undersøgelse af produktionen af øl i den følgende 3 ugers periode. Til støtte for dette er der et forløb om mikrobiologiske analyser. Grundlæggende principper for innovation bliver introduceret og eksemplificeret i øl produktionen. For at kunne begå sig som ingeniør i en globalt sammenhænge, bliver engelsk fagudtryk introduceret.
Bemærkninger
Det er en forudsætning for at gå til eksamen, at de praktiske øvelser er gennemført og afrapportert i skriftlig godkendt form, og der er mødepligt til lab øvelser. Kurset henvender sig primært til diplomingeniør studerende.
Sidst opdateret
15. august, 2023