23732 Human ernæring
2023/2024
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at du opnår en basisviden om human ernæring
og bliver i stand til at bruge denne viden på ernæringsrelaterede
cases.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beskrive kilder til og indtag af næringsstoffer i dansk
kontekst
- Forklare fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de
organer, der indgår i fordøjelsessystemet
- Forklare fordøjelse i tarmen, absorption, transport, lagring og
udskillelse af næringsstoffer
- Forklare næringsstoffernes funktioner i kroppen
- Forklare energimetabolismen i kroppen under forskellige
tilstande
- Forklare særlige gruppers særlige ernæringsmæssige behov
- Relatere mangel på næringsstoffer til mangelsymptomer og risiko
for sygdom
- Relatere forskellige kostformer, fødevarer og næringsstoffer
til risiko for sygdom
- Sammenligne bæredygtighed af forskellige kostformer og
fødevarer med fokus på klimaaftryk
- Bruge viden om human ernæring på ernæringsrelaterede
cases
Kursusindhold
Fødevarer og næringsstofindhold (proteiner, lipider, kulhydrater,
vitaminer og mineraler); Næringsstofindtag; Fordøjelse og
absorption af fødens næringsstoffer; Næringsstoffernes funktioner i
kroppen; Kostråd; Kost til særlige grupper (gravide, børn, ældre
etc.); Kost og fysisk aktivitet; Kost og overvægt; Kost og risiko
for sygdom (type 2-diabetes, hjertekarsygdomme etc.); Kostformer;
Kostens klimabelastning.
Litteraturhenvisninger
Gropper, Smith & Carr. Advanced Nutrition and Human Metabolism.
Cengage Learning 2021.
Sidst opdateret
04. maj, 2023