Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus kunne foretage
beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering,
holdbarhed, energiforbrug, apparaturdimensionering o.l.). De
studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige
enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer
fødevarer. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at
benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og
teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion
af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere de basale varme- og massetransport
mekanismer.
- Beskrive den fysiske mening af processers variable og
parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
- Beregne tider for opvarmning, afkøling, frysning, tørring og
saltning under simple antagelser.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –
holdbarhed.
- Beskrive fødevares "steady shear" og viscoelastiske
egenskaber samt anvendelse af rheologiske parametre ved beregninger
på fødevareproduktion og udvikling af fødevarer.
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, indbefattet validering og statistisk
databehandling.
- Benytte førevareteknologisk terminologi på engelsk korrekt
såvel skriftligt som mundtligt.
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse
formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Stationær og ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i
batch processer, frysning, tørring, saltning, ultrafiltrering samt
rheologi og produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med
eksempler i form af regneopgaver og casestudies.
Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i
procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger:
Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport, der tæller
1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud fra de
udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som skal
bestå af både en teoretisk og praktisk del. I den individuelle
skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og
valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå
kurset. Karakteren opnået i grupperapporten overføres til
eventuelle efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Der er mødepligt den første dag af kurset, hvor der gives en
introduktion til laboratoriesikkerhed, og laboratoriegrupperne
dannes. Fravær fra sikkerhedsturen eller fra dannelsen af
laboratoriegrupper gør det ikke muligt at deltage i
laboratorieøvelserne. Ved fravær pga. sygdom kræves lægeattest.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet (2021 udgave).
Bemærkninger
Kurset starter med laboratorieøvelserne, som varer seks uger (inkl.
rapportskrivning).
Deadline for rapportaflevering er fredag i uge 40, kl. 12:00.
Forelæsningerne begynder mandag i uge 41 og varer indtil kursets
slutning.
Sidst opdateret
04. maj, 2023