28310 Kemisk og biokemisk produktdesign

2022/2023

Det maksimale antal studerende på kurset er 50. Ved overtegning har studerende fra følgende kandidatretninger fortrinsret: master i Bioteknologi, master i Kemisk og Biokemisk Teknologi og master i Anvendt Kemi.
Kursusinformation
Chemical and Biochemical Product Design
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E2A (man 13-17) og Januar
Campus Lyngby
Forelæsninger, team-arbejde, kursusopgaver
13-uger + 3-uger
E2A
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
Afsluttet bachelor grad Du kan lide at udfordre din tekniske viden med realistiske, men vanskelige og løst definerede åbne problemer fra “den virkelige verden”. Du har en bred viden indenfor organisk, uorganisk, biologisk, fysisk og teknisk kemi, inkl. masse og energibalancer, enhedsoperationer, termodynamik, reaktionskinetik og matematisk modellering.
Maksimum: 50
Søren Kiil , Bygning 229, Tlf. (+45) 4525 2827 , SK@kt.dtu.dk
Georgios Kontogeorgis (Primær kontaktperson) , Bygning 229, Tlf. (+45) 4525 2859 , gk@kt.dtu.dk
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kemiingeniører arbejder ofte med forskning, produktudvikling, produktion, marketing og salg af kemiske og biokemiske produkter. Produktdesign berører alle disse aspekter. Efter kurset vil du være bekendt med typiske situationer fra produktinnovation i den kemiske, biokemiske og farmaceutiske industri. Generelt vil du være i stand til at organisere og håndtere produktdesign. Du vil være i stand til at analysere produkter og kundebehov. Du vil vide, hvordan innovative nye koncepter skabes, og du vil kunne udføre beslutninger, som er baseret på produkters præstation. Du kan genere ideer/koncepter til nye produkter og du kan evaluere produkter kvantitativt og udvælge det optimale produktkoncept. Du vil være klar til at udvikle produktspecifikationer, produktionsopskrifter og procesbetingelser udover at håndtere marketing og salg af produktet. Endelig vil du blive i stand til at vurdere et produkts aftryk på miljø og klima i lyset af de 17 FN bæredygtighedsmål. Kort sagt vil du efter kurset være stand til at gennemføre et styret produktudviklingsforløb.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • arbejde professionelt i teams med opmærksomhed på egne styrker og svagheder
  • foretage analyser og orientering omkring et produkt, herunder udføre simple forsøg til belysning af produkters virkemåde
  • analysere forbrugerbehov
  • opstille simple kvantitative modeller for produkters virkemåde
  • fremstille en produktspecifikation
  • være innovativ, dvs genere ideer og skabe produktkoncepter
  • udskille og udvælge det bedste koncept blandt mange koncepter
  • beskrive og karakterisere et produktkoncept
  • opstille en recept for et produkt på laboratorieskala
  • diskutere forhold af relevans for produktion af kemiske produkter
  • evaluere et produkt i forhold til de 17 FN bæredygtighedsmål
Kursusindhold
I dette kursus vil du lære at følge en specifik tilgang til produktdesign. I løbet af kurset arbejder du i ”teams” og laver 2 rapporter, som fokuserer på forskellige kemiske og biokemiske produkter. ”Teamet” vælger selv nogen af produkterne.

Du vil arbejde med følgende områder: Kemiingeniørens rolle i produktdesign. Organisation af produktudviklingsprocessen. Organisation i ”teams” med kolleger og projektgrupper. Projektmanagement. ”Brainstorming”til at skabe ideer. Patentering af produkter. Samarbejde med kunder. Udviklingsprocessen. Udvikling og brug af simple matematiske modeller til at bedømme produkters ydeevne. Udvælgelse af produktideer og koncepter. Udførelse af ingeniørberegninger på produkter for at kunne foretage kvantitative evaluering af produktkoncepter. Brug af laboratorieskala og fuldskala tests. Produktionsopskrifter, produktfremstilling og krav til produktfaciliteter. Evaluering af et produkt i forhold til FNs bæredygtighedsmål.
Bemærkninger
Følgende lærebog anvendes i kurset: Wesselingh, J.A., Kiil, S., Vigild, M.E. (2007) Design and development of biological, chemical, food and pharmaceutical products, Wiley.
Sidst opdateret
29. april, 2022