Overordnede kursusmål
Kurset introducerer udvalgte metoder, der bruges til at
karakterisere struktur, stabilitet og interaktioner af proteiner.
Vi vil arbejde med både de teoretiske grundlag for
måleprincipperne, anvendelse af metoderne og kritisk vurdering af
resultaterne. Kurset vil tilbyde en grundig diskussion af de
kræfter og mekanismer, der ligger til grund for konformations
stabiliteten af proteiner og hvad der driver protein-ligand
interaktioner. Kurset vil præsentere en moderne opfattelse af,
hvordan metodevalg udføres forud for forsøgsplanen i
proteinvidenskab, og hvordan analysen af de indsamlede og
behandlede data driver beslutningsprocessen frem mod det næste valg
af metode.
Kurset vil tilbyde: Introduktion til proteinfoldning, fleksibilitet
og molekylær struktur og hvordan samspillet mellem disse funktioner
påvirker proteinfunktionen inden for forskellige områder af biokemi
og bioteknologi. Indsigt i, hvordan proteinfoldning og
posttranslationelle modifikationer påvirker rekombinant produktion
af proteiner. Forståelse for, hvordan bioanalytiske teknikker
anvendes til proteinidentifikation og karakterisering. Forståelse
for forholdet mellem funktion og struktur for membrantransportere.
Erfaring med projektarbejde, skriftlig og mundtlig kommunikation af
videnskabelige data.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Evaluere fordele og ulemper ved forskellige metoder inden for
proteinvidenskab.
- Designe basale studier af proteiners struktur, stabilitet,
funktion og interaktioner.
- Evaluere måleprincipper i proteinvidenskabelige
kernemetoder.
- Diskutere grundlæggende proteinstrukturbestemmelser og deres
anvendelse.
- Beskrive de grundlæggende mekanismer bag proteinfoldning og
-fleksibilitet og udlede virkningen heraf på molekylefunktion.
- Redegøre for de grundlæggende mekanismer bag
proteininteraktioner.
- Skitsere hvordan proteom-teknikker anvendes til analyse af
komplekse blandinger af proteiner.
- Anvende og evaluere original litteratur.
Kursusindhold
Kurset anvender lærebogen: Biophysical Chemistry af Klostermeier og
Rudolph (CRC Press 2017). Vi vil fokusere den del i på bogen som
omhandler "Metoder" (del IV), men henvise til andre
afsnit om proteiners struktur og funktion. Kurset indeholder også
en grundlæggende og praktisk introduktion til principperne inden
for spektroskopi, termodynamik, kinetik, spredning og
beregningsanalyser, der ligger til grund for metoderne. Kurset
dækker en bred vifte af områder inden for proteinvidenskab,
herunder proteinstruktur og foldning, post-translationelle
modifikationer, protein-protein og protein-ligand interaktioner,
proteinteknik, proteomanalyse og rekombinant proteinproduktion.
Kurset vil indeholde en praktisk del som vil indføre studenterne i
forfinning og røngten struktur evaluering af originale data.
Studenter vil blive præsenteret for udvalgte tekniker de kan blive
eksamineret i og vil blive bedt om at have korte præsentationer
klar til hver af teknikerne. Til den egentlige mundtlige eksamen
vil de ved lodtrækning vælge en teknik og skal herefter fremlægge
den tilhørende præsentation som de har forberedt på forhånd.
Sidst opdateret
22. marts, 2023