27062 Proteinvidenskab: Struktur, vekselvirkninger og molekylære egenskaber

2022/2023

Kurset afvikles første gang i efteråret 2023
Kursusinformation
Protein science: Structure, interactions and molecular properties
Dansk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
E5B (ons 13-17)
Campus Lyngby
Foredrag, e-forelæsninger, opgaveregning, dataanalyse og computerøvelser
13-uger
E5B
Skriftlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Skriftlig eksamen: 4 timer
Skriftlige hjælpemidler er tilladt :

alle hjælpemidler tilladt til skriftlig eksamen

7-trins skala , ekstern censur
27303
27022/26050.26211 , Grundlæggende forståelse af biokemi og protein kemi.
Minimum 16
Jens Preben Morth , Lyngby Campus, Bygning 224 , premo@dtu.dk
Peter Westh , Lyngby Campus, Bygning 224, Tlf. (+45) 4525 2641 , petwe@dtu.dk
Kasper Planeta Kepp , Tlf. (+45) 4525 2409
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
26 Institut for Kemi
DTU Learn
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset giver en bred introduktion til moleylær proteinvidenskab med focus på metoder, der bruges til at karakterisere struktur, stabilitet og interaktioner. Vi vil arbejde med både de teoretiske grundlag for måleprincipperne, anvendelse af metoderne og kritisk vurdering af resultaterne. Kurset vil tilbyde en grundig diskussion af de kræfter og mekanismer, der stabiliserer proteinkonformationer og protein-ligand komplekser. Kurset vil præsentere en moderne opfattelse af, hvordan metodevalg udføres i proteinvidenskab. De studerende vil også lære hvordan analysen af de indsamlede og behandlede data driver beslutningsprocessen frem mod det næste skridt i et forskningsprojekt
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive og evaluere aminosyrers kemiske struktur og egenskaber både på fri form og i kontekst af proteinstruktur.
  • Forstå, differentiere og evaluere kræfter og bindingstyper i proteinstrukturer
  • Evaluere fordele og ulemper ved forskellige metoder (både biokemiske og in silico tilgange) inden for proteinvidenskab.
  • Designe basale studier af proteiners struktur, stabilitet, funktion og interaktioner.
  • Evaluere måleprincipper i proteinvidenskabelige kernemetoder.
  • Diskutere grundlæggende proteinstrukturbestemmelser og deres anvendelse (krystallografi, NMR og cryo-elektronmikroskopi)
  • Beskrive de grundlæggende mekanismer bag proteinfoldning og -fleksibilitet og udlede virkningen heraf på molekylefunktion.
  • Redegøre for de grundlæggende mekanismer bag proteininteraktioner.
  • Forstå det analytiske grundlag for den videnskabelige beslutningsproces.
  • Anvende og evaluere original litteratur.
Kursusindhold
Kurset anvender lærebogen: Biophysical Chemistry af Klostermeier og Rudolph (CRC Press 2017). Vi vil fokusere den del i på bogen som omhandler "Metoder" (del IV), men også henvise til andre afsnit om proteiners struktur og funktion. Kurset indeholder også en grundlæggende og praktisk introduktion til principperne inden for spektroskopi, termodynamik, kinetik, og beregningsanalyser, der ligger til grund for metoderne. Kurset dækker en bred vifte af områder inden for proteinvidenskab, herunder proteinstruktur og foldning, protein-protein og protein-ligand interaktioner, proteinteknik og proteomanalyse.
Litteraturhenvisninger
Biophysical Chemistry , D. Klostermeier & M.G. Rudolph, ed. 1, 2017. E-bogen kan hentes fra DTUs bibliotek.
Andet materiale vil være tilgængeligt på DTU LEARN
Sidst opdateret
03. maj, 2022