Overordnede kursusmål
At opnå eksperimentelle færdigheder indenfor vigtig biokemisk
laboratorieteknik. At opnå kendskab til basale statistiske
værktøjer, og anvende disse til at processere og kvantitativt
evaluere biokemiske data genereret gennem kurset. Kursets indhold
eksemplificerer og understøtter en del af den teoretiske
undervisning, der gives i 27022 Biokemi.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Gennemføre basalt biokemisk relateret laboratoriearbejde på
sikkerhedsmæssigt betryggende måde og bruge det statistiske program
R til at analysere biokemiske eksperimentelle data
- Anvende grundlæggende graftyper, herunder histogrammer og
punktplot med standardafvigelser, for at repræsentere biokemiske
data, samt identificere og beskrive sandsynlighedsfordelinger,
herunder Poisson, binomial, eksponentiel og normal distribution og
bruge dette til at evaluere egne datasæt
- Anvende og fortolke vigtige statistiske begreber, såsom
formulering af modeller, parameter estimering samt hypotese test og
anvende statistiske metoder inden for simpel lineær regression
- Demonstrere kendskab til opbygningen og egenskaberne af
stofgrupperne proteiner og kulhydrater, som nøglemolekyler i
biokemien.
- Demonstrere basalt kendskab til enzymkemi og enzymkinetik.
- Diskutere eksperimentelle resultater og sætte dem i relation
til basal teori inden for biokemiens hovedområder.
- Foretage et begrundet valg blandt de afprøvede analysemetoder
til løsning af en given problemstilling.
- Foretage oprensning af og beregne grad af udbytte af
enzymer.
- Foretage beregninger af tilsyneladende molekylvægt af
proteiner, baseret på resultater fra SDS-PAGE analyse.
- Foretage grundlæggende beregninger af enzymkinetiske parametre
samt inhiberingskonstanter i forbindelse med enzymkinetiske
undersøgelser.
- Være i stand til at bruge enzymer til at syntetisere
oligosakkarider og foretage produktseparation vha
tyndlagskromatografi.
- Formidle og statistisk evaluere biokemiske data i
rapportform
Kursusindhold
Biokemiske, kromatiske og elektroforetiske metoder til at studere
kulhydrater og proteiner. Rensning af proteiner og karakterisering
af deres fysiske og kemiske egenskaber. Introduktion til
grundlæggende enzym-assays for nedbrydning eller syntese af sukker
og enzymkinetik. Introduktion til statistiske analyser, der vil
blive integreret med forsøgsarbejdet for at evaluere autentiske
data genereret af deltagerne i løbet af kurset
Litteraturhenvisninger
1. Øvelsesvejledninger udleveret af de kursusansvarlige
2. Biokemi-lærebog: R.L. Miesfeld, M.M. McEvoy: Biochemistry, 2017,
ISBN: 978-0-393-61402-2
3. Statistik-lærebog: John R. Taylor: An Introduction to Error
Analysis: The Study of Uncertainties in Physical Measurements 2.
udgave, ISBN-13: 978-0-935-70242-2 (paperback anbefales)
Bemærkninger
Kurset udbydes til bachelorstuderende på Bioteknologiuddannelsen,
Teknisk Biomedicin, Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering,
General Engineering samt Life Science & Tekonologi. Kurset kan
med fordel tages samtidigt med 27022 Biokemi.
Deltagerne skal selv medbringe kittel og sikkerhedsbriller!
Sidst opdateret
28. november, 2022