26317 Instrumentel kemisk analyse

2022/2023

Kursusinformation
Instrumental chemical analysis
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Kurset foregår primært ved forelæsninger og gruppearbejde tilknyttet forelæsningerne. Eksaminering er mundlig
13-uger
F2B, Eksamen over 2 dage: F2B og enten den foregående eller efterfølgede dag
Mundtlig eksamen
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
26316
26316.12231
Almen Kemi
26301/26428/27022 , Bestået kemi- eller bioteknologi basiskurser.
Minimum 4 Maksimum: 50
Jens Øllgaard Duus , Lyngby Campus, Bygning 207, Tlf. (+45) 4525 2451 , jduus@kemi.dtu.dk
Jens Jørgen Sloth (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 201 , jjsl@food.dtu.dk
26 Institut for Kemi
23 Fødevareinstituttet
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give deltagerne fundamentale kompetencer inden for kemiske og biokemiske analyser og det apparatur der bruges til disse analyser og endvidere indsigt i prøve forberedelse. Kurset giver kompetencer i analyseteknologier, instrumentkendskab, kvalitetssikring, anvendelse af teknologier og deltagelse i forsknings- og rutine opgaver.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive principperne for kemisk analyse med en række instrumentelle teknikker: HPLC, GC, MS, AAS, ICP
  • Beskrive de væsentligste dele af MS instrumenter.
  • Beslutte, ud fra en liste af molekyler, hvilken metode der egner sig bedst til identification og analyse af molekylerne
  • Identificere hvilken type prøver, som kan anvendes til analyse med givne instrumenter
  • Opregne fordele og ulemper ved analysemetoderne (LC, GC, MS og biosensorer)
  • Udvælge en prøveforberedelsesmetode, som kræves til en analytisk målemetode for en given blanding og for et givet instrument.
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC.
  • Beskrive principperne for separation ved "Size Exclusion Chromatography" (SEC) og hvordan forskellige detektorer og kalibreringer kan anvendes til polymer analyse
  • Give basal indsigt i validering og til kvalitetssikring.
Kursusindhold
Stort set alle kemikere og biokemikere arbejder med forskellige analytiske opgaver i forbindelse med produktion, kvalitetskontrol og forskning. Mange vigtige samfundsmæssige beslutninger bliver truffet på grundlag af analytiske resultater. Eksempelvis kan nævnes miljøfremmede stoffer i fødevarer, drikkevand og spildevand, kvalitet af medicin, næringsstoffer i fødevarer ligesom retsmedicinsk kemi og procesovervågning udgør andre af de områder, hvor kemiske og biokemiske analyser er vigtige.
Kurset indeholder ekstraktions teknikker, prøveforberedelse, spektrometriske og og automatiske teknikker. Specielt gennemgås kromatografiske separationsteknikker som gaskromatografi (GC) og HPLC (normal og omvendt fase, ionbytnings-, størrelses- og imunoaffinitetskromatografi) og disses kombination med forskellige detektionsteknikker som massespektrometri (LC-MS), foto diodearray detektion, elektrokemiske, lyssprednings teknikker. Også måling med andre spektrometriske metoder og måling med biosensorer har stor udbredelse.

Uorganisk kemi:
Elektrokemi (ISE, coulometri og stripping analyser), optiske metoder (turbidimetri, ICP-AES og ICP-MS).
Automatiske metoder.
Organisk kemi:
Metoder til separation og karakterisering af organiske molekyler, herunder også karakterisering a polymerer.
Litteraturhenvisninger
Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 10th ed.
Sidst opdateret
29. april, 2022