23926 Anvendt Fødevaremikrobiologi

2022/2023

Kursusinformation
Applied Food Microbiology
Dansk
5
Diplomingeniør
Januar
Campus Lyngby
Al undervisning foregår i bygning 202 rum 9008.
Kursuset er bygget op omkring laboratoriearbejde og undervisningen har fokus på relateret supervision og input til rapportskrivning.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen
Mundtlig eksamen. De ikke-karaktergivende rapporter skal godkendes, før den studerende kan gå til eksamen.
Mundtlig eksamen: ca. 20 minutter
Uden hjælpemidler
7-trins skala , intern bedømmelse
23924
239232322023924
23925
Minimum 10 Maksimum: 40
Paw Dalgaard , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 4525 2566 , pada@food.dtu.dk
Jonas Steenholdt Sørensen (Primær kontaktperson) , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6350 , jonsor@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Målet med kurset er at give deltagerne en praktisk og anvendt tilgang til fødevaremikrobiologi igennem individuelt laboratoriearbejde med udvalgte emner. De udvalgte fødevareproblemstillinger inkluderer identifikation af patogene bakterier, anvendelsen af prædiktiv mikrobiologi til at vurdere fødevaresikkerhed, brugen af fermenteringsteknologi til at producere en sikker fødevare, samt at bestemme den mikrobiologiske holdbarhed af en given fødevare. Kursusdeltagerne bliver i stand til at planlægge og udføre relevante laboratorieanalyser af udvalgte fødevarer. Laboratoriearbejdet er baseret på metoder og teknikker fra kursus 23925 Fødevaremikrobiologi.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Vurdere hvilke human-patogene mikroorganismer der kan være problematiske i forhold til en specifik fødevare.
  • Beskrive forskellen mellem fordærvelsesbakterier, patogene bakterier og gavnlige bakterier.
  • Opbygge forsøgsplan inkl. flowdiagram, som værktøj til forberedelse af laboratoriearbejde.
  • Udføre relevante laboratorieanalyser af mikroorganismer i fødevarer.
  • Forudsige vækst af mikroorganismer i en specifik fødevare vha. computersoftware (ComBase og FSSP).
  • Måle vækst af mikroorganisme i fødevare, analysere data og beregne parametre for vækstkinetik.
  • Beskrive anvendelse af forskellige medier til påvisning af mikroorganismer i fødevarer.
  • Formidle opnåede resultater fra laboratorieøvelser.
Kursusindhold
I dette kursus arbejder deltagerne eksperimentelt med forskellige, udvalgte fødevaremikrobiologiske problemstillinger. Både vegetabilske og animalske produkter undersøges. Tilgængelige analyser inkluderer en bred vifte af vækstmedier, biokemiske tests til identifikation samt MALDI-ToF. Kursusdeltagerne planlægger og udfører individuelt laboratoriearbejde, inkl. at udvælge analyser, opstille og gennemføre forsøg samt analysere og præsenterer de opnåede resultater. Gennem praktisk laboratoriearbejde giver kurset kendskab til relevante mikrobiologiske metoder samt viden om forskellige sygdomsfremkaldende, fordærvelses- og fermenteringsbakterier. Undervisningen forgår gennem supervision af laboratoriearbejde og drop-in caféer.
Litteraturhenvisninger
Vi anvender bogen: Food Microbiology - An Introduction. Matthews, K.R., Kniel, K.E., Montville, T.J.. 4th edition (2017), ASM Press, Washington, DC, USA, p 597 samt et kompendium.
Sidst opdateret
27. april, 2022