23214 Life science øvelser og dataanalyse II: Mikrobiologi

2022/2023

Kursusinformation
Life science exercises and data analysis II: Microbiology
Dansk
5
Bachelor
Juni
Campus Lyngby
Forelæsninger, gruppearbejde med regneøvelser og mundtlige fremlæggelser, laboratorieøvelser
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Bedømmelse af øvelser og rapport(er)
Evalueringen sker på baggrund af 1) aktiv deltagelse i samtlige laboratorieøvelser, 2) multiple choice test, 3) videopræsentation og 4) skriftlige rapporter. Beståelse af kurset kræver, at alle fire elementer er godkendt.
Alle hjælpemidler er tilladt
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
27005 og 23213
Minimum 10 Maksimum: 120
Lisbeth Truelstrup Hansen , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6278 , litr@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kursets hovedformål er give de studerende færdigheder i mikrobiologiske laboratorieteknikker og anvendelsen af statistiske værktøjer til at analysere og evaluere mikrobiologiske forsøgsdata genereret i løbet af kurset. Praktiske laboratorieøvelser og statistiske beregninger er integreret i kurset.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende procedurer til at arbejde sterilt og sikkert i et mikrobiologisk laboratorium
  • Forklare opbygning og vækst af de almindeligste mikroorganismer med relevans for industriel anvendelse og sundhed
  • Designe en forsøgsprotokol og udføre basale mikrobiologisk undersøgelse af fødevarer, kliniske prøver, miljøprøver, osv.
  • Anvende eksperimentelle og matematiske metoder til evaluering af mikrobiologisk vækst eller drab
  • Anvende og forklare standardmetoder til bestemmelse af antibiotika resistens
  • Forklare og anvende PCR-baserede metoder til påvisning af specifikke mikroorganisme
  • Redegøre for fordele og ulemper ved forskellige mikrobiologiske metoder
  • Analysere og grafisk præsentere kvantitative data produceret gennem kurset
  • Redegøre for relevante statistiske metoder til analyse af mikrobiologiske forsøgsdata
  • Anvende basale statistiske værktøjer til fortolkning og kritisk evaluering af resultater
Kursusindhold
Den teoretiske del af kurset giver de studerende en introduktion til basal mikrobiologi med hensyn til mikroorganismers opbygning, vækst og diversitet. Udvalgte strukturelle og funktionelle egenskaber såsom omsætning af næringsstoffer, og antibiotika resistens relateres til mikrobiologiske metoder. Teori bag matematiske og statistiske værktøjer præsenteres i relation til anvendelse til analyse af mikrobiologiske data.

De praktiske laboratorieøvelser dækker klassiske mikrobiologiske teknikker som rendyrkning af bakterier, kimtalsbestemmelser, OD-målinger, og brug af selektive agarplader såvel som molekylær biologiske metoder som PCR, kvantitativ PCR (qPCR) og MALDI-TOF identifikation af mikroorganismer. Resultater genereret i løbet af kurset behandles med relevante statistiske værktøjer og præsenteres i kortfattede rapporter.
Bemærkninger
Studerende optaget på bacheloruddannelsen i Life Science og Teknologi har fortrinsret til pladser på kurset. Studerende fra andre studieretninger optages såfremt, der er plads.

Det er vigtigt, at de studerende deltager alle dagene i 3-ugers perioden.
Sidst opdateret
27. april, 2022