12228 Urban luftforurening

2022/2023

Kursusinformation
Urban air pollution
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, gæsteforelæsninger, feltmålinger, gruppeprojekt & opgaveregning
13-uger
E2B, F2B
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Multiple choice eksamen, rapporter og mundtlig fremlæggelse. Karakteren baseres på en helhedsvurdering. For at kunne gå til eksamen, er det en forudsætning at de obligatoriske opgaver er afleveret og godkendt.
Skriftlig eksamen: 1 time
Uden hjælpemidler :

Multiple choice eksamen

7-trins skala , intern bedømmelse
12226
12226
12102, 12227 og grundlæggende kemikursus
Teis Nørgaard Mikkelsen , Lyngby Campus, Bygning 115 , temi@dtu.dk
12 Institut for Miljø- og Ressourceteknologi
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At beskrive luftforurening fra kilde gennem atmosfærisk transport, omdannelse, deposition og optagelse til effekter på mennesker og miljø i det urbane rum.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Udføre en grundliggende vurdering af helbredsskadelige luftforureningskomponenter som partikler, jordnær ozon og NO2 i byer.
  • Forklare basale koncepter i forhold til luftforurening, og identificere såvel som løse miljøproblemer relateret til luftforurening.
  • Anvende kendskabet til matematik, natur- og ingeniørvidenskab til forståelse af luftforureningens natur, samt opstilling af mulige løsningsforslag med fokus på luftforurening.
  • Skitsere politiske og økonomiske aktører i løsningen af urbane luftforureningsproblemer
  • Relatere helbredsmæssige og sikkerhedsmæssige aspekter til luftforurening.
  • Analysere, fortolke og forklare miljødata relateret til luftforurening i byer
  • Designe luftprøvetagningsmetoder og luftforureningsmålekampagner
  • Udføre relevante målinger af vigtige luftforureningskomponenter.
  • Vurdere vigtige luftforureningskomponenter - og deres miljøeffekt – fra væsentlige sektorer som brændefyring, skibsfart, landbrug, vejtrafik osv.
  • Vurdere effekten mulige afværgeforanstaltninger som f.eks. indbefatter grøn infrastruktur og katalytisk konvertering af gasser i byer
Kursusindhold
Luftforurening er et fænomen, der er vokset både i geografisk og tidsmæssig sammenhæng siden starten af civilisation. Kurset giver en kort introduktion til den historiske baggrund og skitserer problemet set i et generelt perspektiv. Kurset omhandler kilder til luftforurening, atmosfærisk transport og omdannelse, deposition samt effekter på mennesker i det urbane miljø. Specifikke luftforurenende stoffer dækket i kurset omfatter NOx, O3, fine partikler og ultra fine partikler. Kurset dækker måling af luftforurening og forståelse af sundhedseffekter på mennesker i samspil med andre faktorer. Måleteknikker og planlægning af luftmålingskampagner udføres i praksis. Teknologiske muligheder til regulering af luftforurening i det urbane miljø beskrives. Endelig er miljøøkonomi, lovgivning og internationale bestræbelser på reducerede emissioner kort dækket i forskellige foredrag.
Litteraturhenvisninger
Textbook: Air Pollution - From a Local to a Global Perspective. Fenger & Tjell (Eds.). 1st Edt. 2009. RSC Publishing. Polyteknisk Forlag, Lyngby, Denmark. Publikationer og PowerPoint præsentationer udleveret i løbet af kurset.
Bemærkninger
Kurset er et teknologisk specialisering kursus for kandidatuddannelsen i Miljøteknologi og er en del af studielinien i Residual Resource Engineering.
Sidst opdateret
03. maj, 2022