62774 Elektrofysik 2

2021/2022

Faggruppe: Elektrisk Energi
Elektrisk Energiteknologi: 2.semester. Obligatorisk sammen med 62773 Elektrofysik 1
Elektroteknologi: Valgfag. Skal godkendes af studieleder.
Sundhedsteknologi: Valgfag. Sammen med 62773 Elektrofysik 1 er 62774 Elektrofysik 2
meriterende for videre studier i Medicin og Teknologi ved DTU - Lyngby . NB! Det er vigtigt at gennemføre 62773 Elektrofysik 1 i efterårssemestret (evt. sammen med praktik) før man tager 62774 Elektrofysik 2 i forårssemestret.
Kursusinformation
Electrophysics 2
Dansk
5
Diplomingeniør
F1A (man 8-12)
Campus Ballerup
Forelæsning og test én gang per uge, i alt 4 timer.
Læreren præsenterer teori, de studerende løser små opgaver og udfører små eksperimenter. Opgaverne skal afleveres og godkendes.
De studerende udfører skriftlige tests uden hjælpemidler.
Der skal påregnes ialt 9,5 timers arbejde per uge inkl. forelæsninger.
13-uger
F1A, Antallet af studerende kan medføre brug af yderligere eksamensdage.
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Sammen med den mundtlige eksamen indgår følgende i bedømmelsen: Skriftlige tests (uden hjælpemidler) og opgaver (med hjælpemidler). Den mundtlige eksamen såvel som de skriftlige tests og opgaver skal hver især være af så høj en kvalitet, at kurset er bestået ud fra en samlet vurdering.
30 min
Uden hjælpemidler :

Sammen med den mundtlige eksamen indgår følgende i bedømmelsen:
Skriftlige tests uden hjælpemidler.

7-trins skala , intern bedømmelse
62745
Tidligere kursus 62745 (10 ECTS) Elektrofysik og Materialer er blevet opdelt i to nye kurser: 62773 Elektrofysik 1 (5 ECTS) 62774 Elektrofysik 2 (5 ECTS)
62773 , Det er ekstremt vigtigt at gennemføre 62773 Elektrofysik 1 i efterårssemestret før du følger 62774 Elektrofysik 2 i forårssemestret!
Minimum 10 Maksimum: 50
Niels-Ebbe Dam , Ballerup Campus, Bygning Ballerup , nida@dtu.dk
62 Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
De studerende får en dybdegående og detaljeret forståelse af grundlæggende Elektrofysik og sættes i stand til at udlede næsten alle detaljer matematisk og forklare de fysiske sammenhænge vha. 3D-figurer. Den studerende bliver i stand til at løse problemer i teoretiske og eksperimentelle situationer. Kurset beskriver magnetiske felter og magnetisering af materialer. Den studerende opnår herved en mulighed for en videnskabelig forståelse af elektrotekniske komponenter (f.eks. transformatorer, elektriske maskiner og relæer) og natur fænomener. Dette gør det muligt for den studerende at forstå andre kurser og at være kreativ og innovativ.

De studerende får en forståelse af materialer, der kan anvendes i elektrotekniske sammenhænge.

For hvert kapitel er der en detaljeret liste over læringsmål. Denne liste er lavet som et spørgeskema med formler, figurer og eksempler. Den studerende skal være i stand til at forklare målene i skriftlig form i forsøgene, i opgaverne og i mundtlig form ved eksamen.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende vektor analyse og beskrive hele pensum meget detaljeret vha. matematiske udledninger og demonstrere en dyb fysisk forståelse når teorien beskrives ved brug af figurer.
  • Beskrive magnetiske kilder og beregne B-felter ved hjælp af Biot og Savarts lov, dvs ved integration af strømelementer.
  • Beskrive magnetisk kraft og Laplace kraft og anvendelser af disse kræfter. Beskrive hvordan ladninger bevæger sig i et B-felt og i magnetosfæren (Nordlys eller Aurora Borialis). Forstå den grundlæggende virkemåde for elektriske motorer.
  • Udlede og forstå den grundlæggende og den komplette version af Amperes lov. Være i stand til at anvende Amperes lov ved beregning af magnetfelter.
  • Beskrive Faradays lov for induktion i den grundlæggende version og i den komplette version. Forstå den grundlæggende virkemåde af elektriske generatorer, induktionsbremser og metaldetektorer.
  • Udlede og forklare Maxwells ligninger på integral form og transformere disse ligninger til differentiel form vha. Gauss's teorem og Stokes teorem.
  • Beskrive følgende emner: Ikke-magnetiske og magnetiske materialer i magnetfelt. Forskellige typer af H-felter. Magnetisk ladning anvendt til beskrivelse af den magnetiske polarisering og magnetisering. Magnetisk isotrope og an-isotrope materialer. Forskellige typer af magnetiseringskurver, og hvordan man relaterer kurverne til rotationen af ​​de magnetiske dipolmoment vektorerer i forhold til krystalstrukturen.
  • Beskrive og regne på magnetiske kredsløb, selvinduktans og gensidig induktans. Beskrive hvirvelstrømstab samt magnetiske hysteresetab og relationen til den lukkede BH-magnetiseringskurve.
Kursusindhold
Se læringsmål.
Litteraturhenvisninger
Web-beseret undervisningsmateriale fremstillet af læreren.
Noter og assignments, som de studerende selv skriver.
Bemærkninger
Det er ekstremt vigtigt, at man bestået Elektrofysik 1, som danner grundlag for dette kursus.

Kurset er relativt omfattende og danner et udmærket grundlag for videre studier af højspænding, stærkstrømsteknik og elektroteknik. Kurset er en forudsætning for en lang række kurser indenfor elektroteknik samt tilvalgskurser i bl.a. Almen- og Elektrokemi.

De studerende udfører små skriftlige tests uden hjælpemidler. For hver test er det - i princippet - muligt for de studerende at se spørgsmålene på forhånd og dermed forberede svar forud for testen. Imidlertid kan en del af testen ændres uden at orientere de studerende.
Sidst opdateret
19. maj, 2021