47204 Forskningsfordybelse i faste oxidceller

2021/2022

Vil du lære om forskningen i fastoxidceller, der anvendes til effektiv omdannelse og lagring af energi, og indgår i Power-to-X enheder? Og kunne du tænke dig at prøve at arbejde i laboratoriet for at teste en fastoxidcelle? Hvis svaret er ja, så er dette et kursus for dig.
Kursusinformation
Research immersion on solid oxide cells
Engelsk
5
Bachelor
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Juni og Januar
Campus Lyngby
Læsning af litteratur, øvelser, eksperimentelt arbejde, databehandling samt rapportskrivning.
Laboratoriesikkerhed er en integreret del af kurset.
Formativ evaluering af kurset vil finde sted i løbet af 3-ugers perioden.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Aflevering af en rapport og mundtlig eksamen med udgangspunkt i den afleverede rapport. Ved karaktergivning anvendes en helhedsvurdering af mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport.
20 minutter
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
47321
Bestået mindst 90 ECTS point kurser på bachelorretning i Kemi og Teknologi, Fysik og Nanoteknologi, General Engineering, Bæredygtig Energidesign, Geofysik og Rumteknologi, Matematik og Teknologi, Kunstig Intelligens og Data (eller tilsvarende bachelorretning).
For kandidatstuderende, bachelorgrad i Kemi og Teknologi, Fysik og Nanoteknologi, General Engineering, Kunstig Intelligens og Data, Matematik og Teknologi from DTU eller lignende bachelorgrad fra andre universiteter.
Ming Chen , Lyngby Campus, Bygning 310, Tlf. (+45) 4677 5757 , minc@dtu.dk
Anne Hauch , hauc@dtu.dk
47 Institut for Energikonvertering- og lagring
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Dette kursus vil give en introduktion til fastoxidbrændselsceller (SOFC'er) og fastoxidelektrolyseceller (SOEC'er). I løbet af kurset vil de studerende lære om teknologisk relevante fremstillingsmetoder, materialevalg og karakteriseringsteknikker, beskrivelse og fortolkning af elektrokemiske egenskaber af solide oxidceller (SOC'er), kritisk læsning af videnskabelig litteratur om SOFC og SOEC og brug af den opnåede indsigt i forbindelse med dataanalyse for egne eksperimentelle celletestdata og resultater (og/eller allerede eksperimentelle datasæt leveret af underviseren). De studerende vil herefter kunne beskrive den teoretiske baggrund bag SOFC og SOEC's virkemåde og drift.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå den teoretiske baggrund bag SOFC/SOEC-drift, herunder de grundlæggende principper for SOFC/SOEC-virkemåde
  • Forklare de grundlæggende mekanismer og funktionaliteter for de vigtigste cellekomponenter, herunder elektroderne og elektrolytten
  • Forklare fremstillingsmetoder og valg af processerings- og driftsbetingelser
  • Forklare mulige mekanismer, der kan påvirke cellens ydeevne og levetid
  • Diskutere fordele/ulemper relateret til materialevalg for anode, katode og elektrolyt
  • Analysere og fortolke relevante datasæt, der beskriver SOFC/SOEC'ernes elektrokemiske ydeevne
  • Kritisk læse og præsentere nøgleresultater fra videnskabelige artikler om udvalgte emner, der er relevante for SOFC/SOEC
  • Formidle og rapportere forskningsresultater i skriftlig og mundtlig form på engelsk
Kursusindhold
Kurset består af seks teoretiske moduler og et afsluttende modul med eksperimentelt arbejde, hvor der fokuseres på karakterisering og test af en fastoxidcelle. I løbet af de første seks moduler vil den teoretiske baggrund blive forklaret gennem lektioner om de grundlæggende principper for denne type elektrokemiske celler og gennem litteraturlæsning, som diskuteres på kurset. Der vil blive givet opgaver mellem hver lektion, og der kræves en rapport efter det eksperimentelle arbejde. Den afsluttende eksamen er mundtlig, og først er der en præsentation af rapporten fefterfulgt af spørgsmål vedrørende de udførte eksperimenter og databehandling samt generelle principper for fastoxidcelleteknologien (høj temperaturelektrolyse). Dette kursus er en glimrende indgang til at lave yderligere eksperimentelle projekter inden for fastoxidceller (højtemperaturelektrolyse).
Litteraturhenvisninger
Litteratur vil være gratis og on-line tilgængelig.
Sidst opdateret
14. januar, 2022