42751 Bæredygtighedsvurdering og kommunikation

2021/2022

OBS: Kursus 42751 er identisk med kursus 42750.
Kursus 42750/42751 er obligatorisk for alle ph.d.-studerende på DTU indskrevet fra 1. april 2019. Kurset er kun for ph.d.-studerende på DTU.
Kursusinformation
Sustainability evaluation and communication
Engelsk
2,5
Ph.d., Servicekursus (faglige færdigheder)
Efterår
Forår
Det anbefales at følge kurset i løbet af første halvdel af ph.d.-studiet (6-18 måneder inde i studiet vil være optimalt og ikke tidligere end 2 måneder inde i studiet).

Kursets workload er 2.5 ECTS og forløber over 4.5-5 separate undervisningsdage med forelæsninger, øvelser og gruppearbejde (forventet 3-0-34 timer) såvel som hjemmearbejde ifm SDG evaluation report og præsentationer (forventet 40 timer).

Datoer for kurser i 2022:

SDG Course 1 - 4.5 days - 10, 17, 18, 24 and 31 March

SDG Course 2 - 5 days - 2-6 May

SDG Course 3 - 5 days - 19 - 23 September

SDG Course 4 - 5 days - 31 Oktober - 4 November

*** Tilmelding til kurser via link under Tilmelding. ***
Tilmelding til kurser åbnes et par måneder før kursusstart.

VED SPØRGSMÅL TIL KURSET KONTAKT: course42750@man.dtu.dk

Ved tilmelding bliver du kontaktet af kursusansvarlig 1-2 uger før kursusstart med yderligere instrukser og informationer.
Campus Lyngby
Introducerende forelæsninger og anvendelse af præsenterede metoder i arbejdet med eget ph.d.-projekt individuelt og i små teams.

Tilstedeværelse alle undervisningsdage er obligatorisk og et krav for at bestå kurset.
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
The assessment is based on three deliverables: a short and documented report describing the SDG evaluation of the project and its results, a presentation of the sustainability consequences of the research outcomes (to be rehearsed in the course) and a final presentation to a non-technical audience.
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
42750
Alexis Laurent , Lyngby Campus, Bygning 424, Tlf. (+45) 4525 4423 , alau@dtu.dk
** FOR CONTACT, PLEASE USE: ** , course42750@man.dtu.dk
Michael Zwicky Hauschild , Lyngby Campus, Bygning 424, Tlf. (+45) 4525 4664 , mzha@dtu.dk
Taja Andersen Brenneche , Lyngby Campus, Bygning 101, Tlf. (+45) 4525 1057 , tajab@adm.dtu.dk
Oliver Aagaard Jeppesen , s204180@student.dtu.dk
Carlos Manuel Moraleda Melero , Lyngby Campus, Bygning 424, Tlf. (+45) 4525 1641 , Melero@dtu.dk
42 Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi
På instituttet

TILMELD: https:/​/​www.inside.dtu.dk/​en/​medarbejder/​hr-og-arbejdsmiljoe/​kompetenceudvikling/​kursusoversigt_overside/​kursusoversigt
Overordnede kursusmål
DTU ønsker, at universitetets forskning skal understøtte en bæredygtig udvikling og mere eksplicit bidrage til at nå FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling (Sustainable Development Goals, SDGs). Alle PhD studerende på DTU skal derfor opnå en forståelse af bæredygtigthed og bæredygtig udvikling, som kvalificerer dem til at relatere deres egen forskning til disse mål og udvikle den mod at bidrage positivt til opnåelsen af målene nu og i deres fremtidige professionelle virke. DTU ønsker også, at universitetets PhD studerende er i stand til at reflektere over forskningens rolle i den offentlige debat og er bevidste om, hvordan forskningskommunikation kan føde ind i demokratiseringsprocesser og bæredygtig udvikling. Alle PhD-studerende skal derfor træne deres kommunikationsevner og være i stand til at kommunikere om deres forskning i populærvidenskabelig form til ikke-eksperter, ligesom de skal reflektere over deres ansvar og villighed til at kommunikere med offentligheden.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Kende fremherskende definitioner af bæredygtighed, bæredygtighedsbegrebets historie og udviklingen af FN's Verdensmål (SDG'erne)
  • Kende de fundamentale principper bag bæredygtighedsvurdering af teknologier
  • Kunne forudsige mulige samfundsmæssige og teknologiske ændringer som følge af resultaterne af dit PhD projekt
  • Forstå vigtigheden af at anlægge et livscyklus/​systemperspektiv, når du vurderer de mulige ændringer
  • Forstå vigtigheden af at betragte et bredt udvalg effekter inden for hver af de tre bæredygtighedsdimensioner - miljø, samfund og økonomi
  • Kunne foretage en bæredygtighedsscreening af dit eget projekt i forhold til FN's Verdensmål (SDG'erne)
  • Forstå kommunikationssituationen og samspillet mellem afsender, modtager, emne, sprog og situation (medie)
  • Kende mediernes relevans-/​nyhedskriterier og formidle relevansen af et forskningsprojekt overfor offentligheden
  • Vide hvordan du strukturerer en historie og forstå vigtigheden af det narrative sprog
  • Mestre relevante teknikker for præsentation og involverring af dit publikum
  • Være i stand til at reflektere over betydningen af at in- eller ekskludere risici, usikkerheder og personlige holdninger, når du kommunikerer med offentligheden om din forskning
Kursusindhold
Kurset introducerer dig til bæredygtighedsbegrebet og FN's SDG'er og til teknologiens rolle i en fremtidig bæredygtig udvikling. Du bliver introduceret til en metode og vejledning i livscyklus-baseret vurdering af bæredygtighedskonsekvenser af forskningsprojekter, og du anvender metoden på dit eget PhD projekt og analyserer hvilke bæredygtighedsimplikationer, resultaterne af dit PhD projekt kan få.

Kurset introducerer dig også til generel kommunikationsteori og praksis og mere specifikt til til kommunikation til ikke-fagfolk med det formål at sætte dig i stand til at kommunikere om bæredygtighedsimplikationerne af dit projekt til danske gymnasiestuderende og et bredere publikum. Efter at have gennemført kurset vil du være i stand til at analysere og forstå dit eget PhD projekt i forhold til SDG'erne, forstå hvordan du kan bidrage positivt til at nå disse mål i dit fremtidige professionelle virke og være i stand til at kommunikere populærvidenskabeligt om bæredygtighedsrelevansen af dit arbejde. Når du har gennemført kurset, forventes det, at du giver en præsentation enten på et gymnasium eller til et andet publikum af ikke-eksperter.

Det anbefales at følge kurset i den første halvdel af ph.d.-studiet (6-18 måneder inde i studiet vil være optimalt og ikke tidligere end 2 måneder inde i studiet). Kurset er på 2,5 ECTS og omfatter 4.5-5 dages forelæsninger, øverlser og gruppearbejde (forventet 30-34 timer). Dertil skal lægges hjemmearbejde både i forbindelse med forberedelse og færdiggørelse af bæredyghedsvurderingen og formidlingsopgaven (forventet 40 timer).
Litteraturhenvisninger
Sustainability evaluation guideline og udvalgte artikler
Baggrundslitteratur om populærvidenskabelig kommunikation
Sidst opdateret
07. februar, 2022