28420 Separationsprocesser

2021/2022

Kursusinformation
Separation Processes
Engelsk
7,5
Kandidat
E3A (tirs 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, opgaveregning, databararbejde.
13-uger
Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Skriftlige arbejder, rapporter o.l. udarbejdet i løbet af undervisningsperioden, samt skriftligt arbejde, udarbejdet efter undervisningens afslutning.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
28020/28221/28322/26222
Jens Abildskov , Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2905 , ja@kt.dtu.dk
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At sætte deltagerne i stand til at anvende systematiske metoder til at modellere, analysere og udvælge teknisk vigtige separationsprocesser. Såvel grafiske og approksimative metoder, samt matematiske modeller anvendes. Såvel trinbaserede som hastighedsbaserede metoder er omfattede. Deltagerne vil få kendskab til og en vis erfaring med computerbaserede simuleringsværktøjer til dimensionering og beregning af separationsprocesser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Vurdere og evaluere vigtigheden af separationsprocesser i kemisk og biokemisk industri
  • Analysere separationsprocesser ved anvendelse af grafiske metoder
  • Analysere separationsprocesser ved anvendelse af modellering
  • Designe separationsprocesser under anvendelse af systematiske metoder
  • Udvælge opløsningsmidler til separationsprocesser
  • Udvælge en hensigtsmæssig separationsteknik
  • Evalueringen en separationsproces ved brug af computerbaserede værktøjer
  • Formulering og løsning af simple ligevægtsbaserede simuleringsproblemer
  • Formulering og løsning af simple hastighedsbaserede simuleringsproblemer
Kursusindhold
Separationer baseret på 'phase creation', 'agent-addition' og i nogen (dog mindre) grad 'solid agent', 'force field' eller 'gradient creation'. 'Barrier'-baserede separationer behandles i et særskilt kursus om membranteknologi. Alle emner studeres ved kombinationer af diagrammer, 'short-cut' metoder og simulering. Videreudvikling af metoder til flerkomponent-destillation og væske-væske ekstraktion, herunder ekstraktionskaskader. Specielle separationsprocesser: Udvalgte emner såsom azeotrop separation, ekstraktiv destillation, reaktiv destillation, salt destillation, batch destillation, hastigheds- or sorptionsbaserede separationsprocesser. Databararbejde med programmering: Simulering af specielle og udvalgte processer: MESH and MERSHQ ligninger. Proces Intensification. Introduktion af forskningsrelaterede problemstillinger. Avanceret process analyse.
Bemærkninger
At kunne anvende de teknikker, færdigheder og værktøjer som dette kursus tilvejebringer, er afgørende for at kunne analysere hvorledes design og udvælgelse af separationsprocesser og procesveje bidrager til bæredygtighed.
Sidst opdateret
29. april, 2021