27322 Immunologi

2021/2022

MSc- kurset på 10 ECTS nedlægges fra F22. Der udbydes i stedet to kurser: Et 5 ECTS BSc-kursus (27070 Immunologi), samt et 5 ECTS kursus i videregående immunologi, der placeres i efterårssemestret fra 2023 (kursusnummer annonceres snarest muligt).
Kursusinformation
Immunology
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F3A (tirs 8-12)
+ online foredrag som ses derhjemme
Campus Lyngby
Kurset består af forelæsningsvideoer (der skal ses hjemme) og en ugentlig oversigtsforelæsning / diskussionsforum i auditorium. Desuden ugentlige øvelser i grupperum, og elektroniske quizzer (multiple choice). De ugentlige quizzer er en del af den endelige bedømmelse (20%), og resultaterne bruges til at gentage vanskelige nøgleelementer i klasseværelset.
13-uger
F3A
Skriftlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Skriftlig eksamen (80%) og ugentlige elektroniske quizzer (20% af karakteren)
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
27321
27022.24001/22208 , Teoretisk viden om de vigtigste områder inden for biokemi. Skal være i stand til at løse generelle og bioteknologiske problemer. Kendskab til den menneskelige fysiologi for at kunne forstå samspillet mellem biokemiske processer i organismen.
Susanne Brix Pedersen , Lyngby Campus, Bygning 224, Tlf. (+45) 4525 2784 , sbp@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At gøre den studerende bekendt med grundlæggende immunologi, herunder integrationen mellem medfødt og adaptiv immunitet. At give den studerende den teoretiske baggrund for læsning og forståelse af immunologisk litteratur. At give den teoretiske baggrund for anvendelse af immunkemiske metoder i biomedicinsk forskning.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for immunsystemets grundlæggende struktur (celler og organer).
  • Beskrive funktionen af det medfødte immunsystem.
  • Beskrive det adaptive immunsystems virkemåde - specificitet, diversitet og hukommelse.
  • Beskrive de forskellige typer af specifikke receptorer, der findes i immunsystemet.
  • Redegøre for hvordan kombinationen af forskellige PAMPs i en mikroorganisme er afgørende for det inducerede immunrespons.
  • Kombinere viden om immunsystemets celler og deres kommunikation til en samlet forståelse af immunsystemets reaktioner i sundhed og sygdom.
  • Forklare strukturen og betydningen af det slimhinde-baserede immunsystem.
  • Beskrive de forskellige overfølsomhedsreaktioner.
  • Forklare hvad immunologisk tolerance og autoimmunitet er.
  • Forklare hvordan vacciner virker og forstå principperne for, hvordan man designer nye vacciner mod forskellige sygdomme.
  • Redegøre for immunsystemets rolle i smitsomme sygdomme og kræft.
Kursusindhold
Den molekylære og cellulære baggrund for immunreaktioner. Det medfødte immunsystem. Mønstergenkendelsesreceptorer. Syntese, struktur og funktion af immunglobuliner. T-celle-receptoren. Vævstypeantiger. Antigen-antistofreaktioner. Komplementsystemets sammensætning og funktion. Celle-medieret immunitet. Cytokiner, leukocytaktivering og migration. Cell-medierede cytotoksiske reaktioner. Signalering gennem immunsystemets receptorer. Det slimhinde-associerede immunsystem. Overfølsomhedsreaktioner. Tolerance og autoimmunitet. Immunrespons mod smitsomme sygdomme og vacciner. Mikroorganismers undvigelsesmekanismer. Cancer immunologi.
Bemærkninger
Følgende bog anvendes:
Janeway’s Immunobiology by Kenneth Murphy & Casey Weaver, 9th ed., Garland Science, Taylor & Francis Group. ISBN 9780815345510
Sidst opdateret
14. september, 2022