Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en grundlæggende forståelse for
opdrætsbaseret produktion af fisk og skaldyr som fødevarer,
inklusiv mængder, bæredygtighed og lovgivning. Det videnskabelige
grundlag for forvaltning af akvakultur er afgørende for bæredygtig
produktion, udnyttelse af genanvendelige ressourcer, og
fødevaresikkerhed. Kurset giver et overblik over
produktionssystemer til akvakultur med en gennemgang af den
anvendte teknologi. Studerende vil efter kurset kunne skelne mellem
de væsentligste arter i produktion og udnyttelse, kunne vurdere
miljøpåvirkning fra akvakulturproduktion, og foreslå enkle
foranstaltninger til at forbedre produktionen.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Give et overblik over de generelle formål ved
akvakulturproduktion.
- Beskrive forskellige produktionssystemer der anvendes til
akvakultur, samt hvilke organismer der produceres fra forskellige
trofiske niveauer.
- Tage højde for de miljømæssige påvirkninger af fiskeopdræt samt
hvordan disse kan reduceres.
- Diskutere bæredygtighedsudfordringer inden for akvakultur i
forhold til ressourceforbrug samt kulstof/miljømæssigt
fodaftryk.
- Redegøre for de biologiske og ingeniørmæssige udfordringer med
relevans for europæisk akvakultur.
- -
- -
- -
Kursusindhold
Akvakultur er en af de ældste former for dyreopdræt. Det omfatter
produktion af arter fra mange trofiske niveauer fra mikroalger til
fisk – som kan anvendes til fødevareproduktion, til prydfisk
(akvarie), til genudsætningsprogrammer, eller som råvare. Dette
kursus vil dække de forskellige produktionssystemer, der anvendes
inden akvakultur globalt, dog med hovedfokus på europæisk
produktion og teknologi. Kurset vil give et overblik over vigtige
arter i produktion, inklusiv deres ernæringsmæssige behov,
fodringsstrategi samt ressourceforbrug. Kurset vil også dække den
miljømæssige påvirkning og aftryk af forskellige
akvakultur-produktioner – samt hvordan disse påvirkninger kan
afbødes gennem vandrensnings-teknologi.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s bæredygtighedsmål, især #2 (Stop sult), #6 (Rent vand og
sanitet), #8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), #12 (Ansvarligt
forbrug og produktion), #13 (Klimaindsats), #14 (Livet i havet) og
#15 (Livet på land)
Sidst opdateret
08. november, 2021