Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan
identificere kemiske og mikrobiologiske farer i et fødevareprodukt
samt vurdere hvor i produktionsledet det er mest relevant at
reducere pågældende risiko for forbrugerne. De skal endvidere kunne
vurdere og fortolke resultater fra kemiske og mikrobiologiske
risiko vurderinger udført i relation til fødevareproduktion, samt
udnytte resultaterne til at tage beslutninger der forbedrer
sikkerheden i et fødevareprodukt. De skal specielt være i stand til
at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund for
risikovurderinger. De studerende skal forstå hvilke overvejelser
der indgår i en risikohåndtering/risikokommunikation udover
resultatet af en risikovurdering.
Efter kurset skal de studerende være i stand til at gennemføre
simple kemiske og mikrobiologiske risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beskrive elementerne i risikoanalyse og risikovurdering
- Illustrere kemiske og mikrobiologiske farer i en fødevare, samt
beskrive hvordan man sammenligner de sundhedsmæssige konsekvenser
ved forskellige farer
- Udføre en systematisk vurdering af hvordan forskellige trin i
en produktionslinje påvirker mængden af kemiske og mikrobiologiske
farer i fødevarer
- Diskutere relevansen af prøveudtagning i fødevaresikkerhed og
risikovurdering og udarbejde en prøveudtagningsplan
- Bedømme data der ligger til grund for en kemisk og en
mikrobiologisk risikovurdering
- Evaluere kemisk sikkerhed i arbejdsmiljøet
- Analysere toksikologiske effekter i kemisk risikovurdering
- Bedømme data fra forskellige steder i produktionslinjen og
gennemføre estimeringer af hvor meget forbrugerne bliver eksponeret
for ved konsum af fødevaren
- Analysere usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed
indarbejdes i risikovurderinger samt i beslutningsprocesser
(risikohåndtering)
- Udarbejde og afrapportere en kemisk og en mikrobiologisk
risikovurdering
- Diskutere ligheder og forskelle mellem kemisk og mikrobiologisk
risikovurdering
Kursusindhold
Kurset udbydes på 5. semester af diplomuddannelsen i
Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er baseret på CDIO-principperne
(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and Operate
(Udføre)). I dette kursus skal de studerende arbejde med kemiske og
mikrobiologiske problemstillinger inden for fødevaresikkerhed og
lære at anvende de forskellige elementer inden for risikovurdering.
Baseret på en kombination af arbejde i mindre grupper og faglig
støttende klasseundervisning, skal de studerende gennemføre simple
risikovurderinger i overensstemmelse med internationale
retningslinjer. En del af undervisningen samt eksamen på dette
kursus vil foregå på engelsk.
I 3 ugers-perioden skal de studerende gennemføre risikovurderinger
af konkrete kemiske og mikrobiologiske problemstillinger inden for
fødevareindustrien, som for eksempel røget laks, frisk salat, ris,
etc. På baggrund af kendskab til ingredienser og
produktionsprocesser skal de studerende gennemføre en
risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne, samt tage
en velbegrundet beslutning om hvorvidt og hvordan produktet kan
gøres sikrere. Arbejdet i 3 ugers-perioden afrapporteres
skriftligt.
Sidst opdateret
19. april, 2021