Overordnede kursusmål
Overordnet skal de studerende erhverve sig kundskab så de kan
identificere kemiske og mikrobiologiske farer i et fødevareprodukt
samt vurdere hvor i produktionsledet der er mest relevant at
reducere pågældende risiko for forbrugerne. De skal endvidere kunne
vurdere og fortolke resultater fra kemiske og mikrobiologiske
risiko vurderinger udført i relation til fødevareproduktion, samt
udnytte resultaterne til at tage beslutninger der forbedrer
sikkerheden i et fødevareprodukt. De skal specielt være i stand til
at vurdere usikkerheder ved de data der ligger til grund for
risikovurderinger. De studerende skal forstå hvilke overvejelser
der indgår i en risikohåndtering/risikokommunikation udover
resultatet af en risikovurdering.
Efter kurset skal de studerende være i stand til, ved brug af
konceptet risikovurdering, at designe simple modeller for vurdering
af risici relateret til et fødevareprodukt, samt gennemføre simple
risikovurderinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beskrive kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor
fødevaresikkerhed samt formulere de spørgsmål der skal besvares i
risikovurderinger
- Beskrive elementerne i risikoanalyse og risikovurdering
- Illustrer kemiske og mikrobiologiske farer i en fødevare, samt
beskriv hvordan man sammenligner de sundhedsmæssige konsekvenser
ved forskellige farer
- Analyser et fødevareprodukts sikkerhed ud fra konceptet
jord-til-bord-til-forbruger
- Udføre en systematisk vurdering af hvordan forskellige trin i
en produktionslinje påvirker mængden kemisk og mikrobiologisk farer
i fødevaren og dermed hvordan prøveudtagningen kan planlægges.
- Bedøm data der ligger til grund for en kemisk og en
mikrobiologisk risikovurdering, herunder hvordan toksikologiske
data indgår
- Bedømme data fra forskellige steder i produktionslinjen og
gennemføre kvalitative og kvantitative estimeringer af hvor meget
forbrugerne bliver eksponeret for ved konsum af fødevaren
- Vurder data fra eksponering og farekarakterisering, for
derigennem at konkludere omkring de sundhedsmæssige konsekvenser
for forbrugerne – risiko karakterisering
- Analyser usikkerheder i data og hvordan denne usikkerhed
indarbejdes i risikovurderinger
- Analyser hvordan usikkerheder inddrages i beslutningsprocesser
(risikohåndtering)
- Udarbejde en skriftlig og mundtlig afrapportering af en kemisk
og en mikrobiologisk risikovurdering
- Diskuter ligheder og forskelle mellem kemisk og mikrobiologisk
risiko vurdering
Kursusindhold
Kurset udbydes på 5. semester af diplomuddannelse i
Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO
principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and
Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende, arbejde med
kemiske og mikrobiologiske problemstillinger indenfor
fødevaresikkerhed og lære at anvende de forskellige elementer
indenfor risikovurdering. Baseret på en kombination af arbejde i
mindre grupper og faglig støttende klasseundervisning, skal de
studerende gennemføre simple risikovurderinger i overensstemmelse
med internationale retningslinjer. I den kemiske del af
risikovurderingen vil toksikologiske begreber fra toksikologikurset
(23981) være en forudsætning. Der lægges vægt på hvordan
toksikoloiske data anvendes i en risikovurdering. En del af
undervisningen på dette kursus vil foregå på engelsk.
I tre ugers perioden skal de studerende gennemføre
risikovurderinger af konkrete kemiske og mikrobiologiske
problemstillinger indenfor fødevareindustrien, som for eksempel
røget laks, frisk salat, ris, etc. På baggrund af kendskab til
ingredienser og produktionsprocesser skal de studerende gennemføre
en risikovurdering af fødevaresikkerheden for forbrugerne, samt
tage en velbegrundet beslutning hvorvidt og hvordan produktet kan
gøres sikrere. Arbejdet i tre ugers perioden afrapporteres
skriftligt.
Litteraturhenvisninger
De studerende skaber i stor grad selv undervisningsmaterialet i
løbet af kurset. Der vil blive uploadet støttende litteratur i
løbet af kurset.
Bemærkninger
Kurset henvender sig til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
19. april, 2021