23711 Fødevareteknologi

2021/2022

Kurset er primært rettet mod studerende på bacheloruddannelsen i Fødevarer og Ernæring, specialiseringerne "kvalitet og teknologi" og "fødevareingeniør"
Kursusinformation
Food technology
Dansk
15
Bachelor
E1A (man 8-12) og E2A (man 13-17) og E5 (ons 8-17)
E1B (tors 13-17) og E4B (fre 8-12)
Skemaplaceringen afhænger af kursusugen; se nedenfor i rubrikken "Bemærkninger".
Campus Lyngby
Forelæsninger, laboratorieøvelser og gruppeopgaver (regneøvelser).

Forelæsninger er på dansk, men laboratorieøvelser undervises på engelsk.
13-uger
E4A, Rapportaflevering efter laboratorieøvelserne.
Skriftlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
NB! Evaluering venligst se under bemærkninger i rubrikken "Kursusindhold".
Skriftlig eksamen: 4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27711
27711. 23511
Den studerende forventes at have kendskab til basale tekniske videnskabelige koncepter, såvel matematiske (løsning af algebraiske ligninger, ændring af variable) som fysiske (massefylde, temperatur) samt brugen af regneark.
Maksimum: 50
Mohammad Amin Mohammadifar , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 4922 , moamo@food.dtu.dk
Bo Munk Jørgensen , Lyngby Campus, Bygning 227, Tlf. (+45) 4525 2547 , bojo@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset "Fødevarefremstilling og ernæring" (NFOB15006U) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de basale varme- og massetransport mekanismer.
  • Beskrive den fysiske mening af processers variable og parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
  • Beregne tider for opvarmning, afkøling, frysning, tørring og saltning under simple antagelser.
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og – holdbarhed.
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
  • Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske eksperimenter, indbefattet validering og statistisk databehandling.
  • Benytte førevareteknologisk terminologi på engelsk korrekt såvel skriftligt som mundtligt.
  • Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i batch processer, frysning, tørring og saltning, ultrafiltrering samt produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af regneopgaver og casestudies. Laboratorieøvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.

Bemærkninger
NB! ! Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport, der tæller 1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud fra de udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som skal bestå af både en teoretisk og praktisk del. I den individuelle skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå kurset. Karakteren opnået i gruppeopgaven overføres til eventuelle efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Der er mødepligt den første dag af kurset (31/8), hvor der gives en introduktion til laboratoriesikkerhed, og laboratoriegrupperne dannes. Fravær fra sikkerhedsturen eller fra dannelsen af laboratoriegrupper gør det ikke muligt at deltage i laboratorieøvelserne. Ved fravær pga. sygdom kræves lægeattest.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5. udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Kurset starter med laboratorieøvelserne, som varer seks uger (inkl. en mundtlig fremlæggelse og rapportskrivning) og planlægges som:
Uge 35 og 36: Mandag morgen og eftermiddag, onsdag morgen og eftermiddag, samt torsdag eftermiddag.
Uge 37: Mandag morgen og eftermiddag samt torsdag eftermiddag.
Uge 38: Mandag morgen og eftermiddag samt onsdag eftermiddag.
Uge 39 og 40: Onsdag morgen og eftermiddag samt fredag formiddag.

Forelæsningerne begynder onsdag i uge 41 og varer indtil kursets slutning. I denne periode undervises der onsdag morgen og eftermiddag samt fredag morgen.
Sidst opdateret
27. april, 2021