Overordnede kursusmål
Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til
fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale
beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden
skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige
problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner.
De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset
"Fødevarefremstilling og ernæring" (NFOB15006U) kunne
foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger
(konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering
o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af
forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af
forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de
studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt
apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige
elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere de basale varme- og massetransport
mekanismer.
- Beskrive den fysiske mening af processers variable og
parametre, og analysere deres indflydelse på processtiden.
- Beregne tider for opvarmning, afkøling, frysning, tørring og
saltning under simple antagelser.
- Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af
effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –
holdbarhed.
- Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af
og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed.
- Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske
eksperimenter, indbefattet validering og statistisk
databehandling.
- Benytte førevareteknologisk terminologi på engelsk korrekt
såvel skriftligt som mundtligt.
- Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig
engelsksproget rapport i overensstemmelse med gængse
formkrav.
Kursusindhold
I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i batch
processer, frysning, tørring og saltning, ultrafiltrering samt
produktkvalitet. De enkelte emner illustreres med eksempler i form
af regneopgaver og casestudies. Laboratorieøvelsesdelen omfatter et
praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.
Bemærkninger
NB! ! Evalueringsformen består af to dele – en grupperapport, der
tæller 1/3, og en individuel skriftlig eksamen, der tæller 2/3. Ud
fra de udførte laboratorieøvelser udarbejdes en grupperapport, som
skal bestå af både en teoretisk og praktisk del. I den individuelle
skriftlige eksamen lægges hovedvægten på beregninger og
valideringer. Der kræves mindst 02 for hver del, for at kunne bestå
kurset. Karakteren opnået i gruppeopgaven overføres til eventuelle
efterfølgende eksamenstilmeldinger.
Den skriftlige eksamen og rapporten foregår på engelsk.
Der er mødepligt den første dag af kurset (31/8), hvor der gives en
introduktion til laboratoriesikkerhed, og laboratoriegrupperne
dannes. Fravær fra sikkerhedsturen eller fra dannelsen af
laboratoriegrupper gør det ikke muligt at deltage i
laboratorieøvelserne. Ved fravær pga. sygdom kræves lægeattest.
Litteraturhenvisninger
Singh, R.P & D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, 5.
udg., Academic Press 2014, samt supplerende kompendiemateriale
udgivet på instituttet.
Bemærkninger
Kurset starter med laboratorieøvelserne, som varer seks uger (inkl.
en mundtlig fremlæggelse og rapportskrivning) og planlægges som:
Uge 35 og 36: Mandag morgen og eftermiddag, onsdag morgen og
eftermiddag, samt torsdag eftermiddag.
Uge 37: Mandag morgen og eftermiddag samt torsdag eftermiddag.
Uge 38: Mandag morgen og eftermiddag samt onsdag eftermiddag.
Uge 39 og 40: Onsdag morgen og eftermiddag samt fredag formiddag.
Forelæsningerne begynder onsdag i uge 41 og varer indtil kursets
slutning. I denne periode undervises der onsdag morgen og
eftermiddag samt fredag morgen.
Sidst opdateret
27. april, 2021