23214 Life science øvelser og dataanalyse II: Mikrobiologi

2021/2022

Kursusinformation
Life science exercises and data analysis II: Microbiology
Dansk
5
Bachelor
Juni
Campus Lyngby
Forelæsninger, gruppearbejde med mundtlige fremlæggelser, laboratorieøvelser
3-uger
Aftales med underviser
Bedømmelse af øvelser og rapport(er)
Evalueringen sker på baggrund af 1) aktiv deltagelse i samtlige laboratorieøvelser, 2) multiple choice test, 3) videopræsentation og 4) en skriftlig rapport. Beståelse af kurset kræver, at alle fire elementer er godkendt.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
bestået/ikke bestået , intern bedømmelse
27005 og 23213
26000/2605027002/2700827004/36004/22104
Minimum 10 Maksimum: 120
Lisbeth Truelstrup Hansen , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6278 , litr@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Kursets hovedformål er give de studerende færdigheder i mikrobiologiske teknikker og anvendelsen af matematiske og statistiske værktøjer til at analysere og evaluere mikrobiologisk data genereret igennem kurset. Kurset giver også de studerende en teoretisk viden om mikrobiologi i relation til dyr, mennesker, planter, miljø, fødevarer, sygdom og sundhed samt en indføring i metodiske strategier, der anvendes til bestemmelse og karakterisering af struktur og funktion hos både gavnlige og sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende procedurer til at arbejde sterilt og sikkert i et mikrobiologisk laboratorium
  • Forklare opbygning og vækst af de almindeligste mikroorganismer med relevans for industriel anvendelse og sundhed
  • Designe en forsøgsprotokol og udføre basale mikrobiologisk undersøgelse af fødevarer, kliniske prøver, miljøprøver, osv.
  • Anvende eksperimentelle og matematiske metoder til evaluering af mikrobiologisk vækst eller drab
  • Anvende og forklare standardmetoder til bestemmelse af antibiotika resistens
  • Forklare og anvende PCR-baserede metoder til påvisning af specifikke mikroorganisme
  • Redegøre for fordele og ulemper ved forskellige mikrobiologiske metoder
  • Analysere og grafisk præsentere kvantitative data produceret gennem kurset
  • Anvende basale statistiske værktøjer til fortolkning og kritisk evaluering af resultater
Kursusindhold
Den teoretiske del af kurset giver de studerende en introduktion til basal mikrobiologi med hensyn til mikroorganismers opbygning, vækst og diversitet. Udvalgte strukturelle og funktionelle egenskaber såsom omsætning af næringsstoffer, virulens faktorer, antibiotika produktion og resistens relateres til mikrobiologiske metoder. Matematiske og statistiske værktøjer introduceres i forhold til analyse af mikrobiologiske data.

De praktiske laboratorieøvelser dækker klassiske mikrobiologiske teknikker som rendyrkning af bakterier, kimtalsbestemmelser, OD-målinger, og brug af selektive agarplader såvel som molekylær biologiske metoder som PCR, kvantitativ PCR (qPCR) og MALDI-TOF identifikation af mikroorganismer. Data generet i løbet af kurset behandles og præsenteres med relevante databehandlingsmetoder.
Bemærkninger
Studerende optaget på bacheloruddannelsen i Life Science og Teknologi har fortrinsret til pladser på kurset. Studerende fra andre studieretninger optages såfremt, der er plads.

Det er vigtigt, at de studerende deltager alle dagene i 3-ugers perioden.
Sidst opdateret
05. juli, 2021