11569 Betonkonstruktioners holdbarhed og reparationsmetoder

2021/2022

Kursusinformation
Durability and repair of concrete structures
Engelsk
5
Kandidat
August
Campus Lyngby
Forelæsninger, gæsteforeæsninger, skriftlige opgaver, laboratorieøvelser
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Den mundtlige prøve vil finde sted i perioden 22.-26. august, dvs. i ugen efter 3-ugers perioden i august (og før efterårets 13-ugers periode).
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
11563 , Betonteknologi
Minimum 12 Maksimum: 24
Marianne Tange Hasholt , Lyngby Campus, Bygning 118, Tlf. (+45) 4525 1702 , mtaha@dtu.dk
11 Institut for Byggeri og Anlæg
Hos underviser

Tilmelding via mail til den kursusansvarlige (matah@byg.dtu.dk). Tilmeldingsfrist: 1. juni 2022.
Overordnede kursusmål
Deltagerne opnår et kendskab til de mest almindelige skadestyper i beton og bliver i stand til at identificere forskellige nedbrydningsmekanismer. Deltagerne får endvidere værktøjer til at handle på konstateringen af nedbrydning ved at foreslå passende metoder til vedligehold og reparation.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • udvælge og udføre relevante testmetoder, der kan understøtte skadesopklaring
  • vurdere graden af nedbrydning, baseret på realistiske data
  • forstå modeller for stoftransports anvendelighed og begrænsninger
  • analysere betydningen af stoftransport for holdbarheden af beton
  • vælge materialer, der er holdbare ved givne eksponeringsbetingelser
  • udpege situationer med risiko for materialenedbrydning og materialesvigt
  • bedømme strategier og metoder til vedligehold og reparation ved anvendelse af fremgangsmåde beskrevet i EN 1504 "Products and systems for the protection and repair of concrete structures – Definitions, requirements, quality control and evaluation of conformity"
  • beskrive fordele og ulemper ved konkrete reparationsmetoder, herunder forskellige typer af overfladebehandling samt katodisk beskyttelse
Kursusindhold
Betons holdbarhed styres af en lang række forskellige fysiske og kemiske processer. Ofte er nedbrydning resultatet af et kompliceret samspil mellem forskellige processer, men transportprocesser er typisk helt centrale for nedbrydningen. Transportprocesser omfatter både fugttransport og transport af andre stoffer, fx kloridioner i beton.

Kurset indeholder praktiske øvelser i laboratoriet, hvor de studerende opøves i prøvningsmetoder, der kan anvendes til at uddybe resultaterne fra en visuel tilstandsundersøgelse af en bygningskonstruktion. Desuden indeholder kurset en introduktion til den generelle fremgangsmåde ved vedligeholdelses- og reparationsarbejder.

I kurset gennemgås et udvalg af specifikke reparationsmetoder, men kursets primære fokus er at give de studerende den fornødne teoretiske baggrund til at kunne identificere transportprocesser og nedbrydningsmekanismer i en række situationer. Kun når de dominerende nedbrydningsmekanismer er identificeret, er det muligt at iværksætte en optimal reparationsstrategi.
Litteraturhenvisninger
Der er ingen lærebog til dette kursus. I løbet af kurset anvendes forskellige prøvningsstandarder samt videnskabelige artikler. Disse gøres tilgængelige via DTU Learn.
Bemærkninger
Kursus 11563 Betonteknologi er en obligatorisk forudsætning for kursus 11569. Såfremt den studerende ikke har gennemført kursus 11563 på DTU, men har gennemført et lignende kursus på en anden uddannelsesinstitution, meddeles dette til den kursusansvarlige samtidigt med tilmelding til kurset (mail: matah@byg.dtu.dk). I dette tilfælde træffer den kursusansvarlige beslutning om hvorvidt den studerende kan sidestilles med studerende, der har bestået kursus 11563.

Kurset er i høj grad baseret på eksperimentelt arbejde. Selvom der ikke er mødepligt, kan kurset reelt ikke gennemføres uden fremmøde ved forelæsninger, hvor der gives instruktion i øvelserne, og ved aktiv deltagelse i selve øvelserne.
Sidst opdateret
13. april, 2022