25317 Sygdomme og veterinære aspekter relaterede til
akvakultur
2020/2021
Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og
biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige
akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan
forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede
akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er
ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af
sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur.
Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante
fiskearter og skaldyr vil blive inkluderet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk
og skaldyr samt forebyggende sundheds tiltag i akvakultur.
- Evaluere hygiejne procedurer og sygdomme i forskellige
akvakultur systemer.
- Demonstrere viden om forurening af miljøet med lægemidler og
kemikalier til vandbehandling, antibiotika- og kemikalierester i
fisk samt antibiotikaresistens problemer.
- Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som
håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på
sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
- Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier,
virus, svampe og parasitter) og deres interaktion med
værtsorganismen.
- Forklare bekæmpelse af smitsomme sygdomme ved vaccination,
vacciners administration og fisks immunrespons.
- Beskrive og vurdere metoder til påvisning, isolation og
karakterisering af patogener.
- Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs
rettigheder og sygdomme.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur.
Sygdomsdiagnose. Metoder til forebyggelse af sygdomme.
Stressrelaterede udfordringer i produktionen. Ernæringsmæssige
virkninger på sygdomsstatus. National og international lovgivning i
relation til akvakultur produktion og sundhed. Kontrolmetoder,
f.eks antimikrobielle stoffer og kemiske tilsætningsstoffer.
Generelle aspekter af etik og velfærd i akvakultur. Zoonotiske
sygdomme relateret til akvakultur.
Litteraturhenvisninger
Noter og artikler.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for
FN’s SDG'er, især #12 (Responsible consumption and production)
og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
01. juli, 2020