25317 Sygdomme og veterinære aspekter relaterede til akvakultur

2020/2021

Kursusinformation
Diseases and veterinary aspects related to aquaculture
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E2A (man 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, gæsteforelæsninger, studenter præsentationer af relevant litteratur, projekt arbejde.
13-uger
E2A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
8-10 siders rapport samt 1/2 times mundtlig eksamen i pensum og rapport.
30 minutter.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
24201
Minimum 8 Maksimum: 24
Niels Jørgen Olesen , Lyngby Campus, Bygning 202, Tlf. (+45) 3588 6831 , njol@aqua.dtu.dk
Lone Madsen , Lyngby Campus, Bygning 202, Tlf. (+45) 3588 6826 , loma@aqua.dtu.dk
25 Institut for Akvatiske Ressourcer
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Den studerende vil være i stand til at forstå de tekniske og biologiske årsager til sygdomsproblemer i forskellige akvakultursystemer (inkl. økologisk dambrug) og hvordan man kan forebygge, behandle og administrere sygdomme hos opdrættede akvatiske dyr. Dyrevelfærd og lovgivningsmæssige spørgsmål er ligeledes omhandlet af kurset.. Kurset vil give en forståelse af sundhed og sygdomme som vigtige produktionsfaktorer i akvakultur. Fokus vil være på regnbueørred og laks, men også andre relevante fiskearter og skaldyr vil blive inkluderet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere og forklare sygdomme og sygdomsbehandling hos fisk og skaldyr samt forebyggende sundheds tiltag i akvakultur.
  • Evaluere hygiejne procedurer og sygdomme i forskellige akvakultur systemer.
  • Demonstrere viden om forurening af miljøet med lægemidler og kemikalier til vandbehandling, antibiotika- og kemikalierester i fisk samt antibiotikaresistens problemer.
  • Forklare indflydelsen af miljømæssige stressfaktorer som håndtering, vandkvalitet, ernæringstilstand og foder på sundhedstilstanden og velfærd af fisk.
  • Demonstrere viden om biologi af patogene organismer (bakterier, virus, svampe og parasitter) og deres interaktion med værtsorganismen.
  • Forklare bekæmpelse af smitsomme sygdomme ved vaccination, vacciners administration og fisks immunrespons.
  • Beskrive og vurdere metoder til påvisning, isolation og karakterisering af patogener.
  • Have indsigt i lovgivningen vedrørende akvakultur, dyrs rettigheder og sygdomme.
Kursusindhold
Introduktion til patogener og sygdomme i akvakultur. Sygdomsdiagnose. Metoder til forebyggelse af sygdomme. Stressrelaterede udfordringer i produktionen. Ernæringsmæssige virkninger på sygdomsstatus. National og international lovgivning i relation til akvakultur produktion og sundhed. Kontrolmetoder, f.eks antimikrobielle stoffer og kemiske tilsætningsstoffer. Generelle aspekter af etik og velfærd i akvakultur. Zoonotiske sygdomme relateret til akvakultur.
Litteraturhenvisninger
Noter og artikler.
Bemærkninger
Dette kursus giver studerende kompetencer, der er relevante for FN’s SDG'er, især #12 (Responsible consumption and production) og #14 (Life below water)
Sidst opdateret
01. juli, 2020