23981 Toksikologi

2020/2021

Obligatorisk kursus for Diplomingeniørretning Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Kursusinformation
Toxicology
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Interaktiv undervisning med præsentationer og projekt arbejde (to afleveringsopgaver). En lille del af undervisningen vil foregå på engelsk.
13-uger
E1B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Bedømmelsen baseres overvejende på baggrund af den mundtlige eksamen. To skriftlige afleveringsopgaver tæller 10%.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
Max Hansen , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7519 , mxha@food.dtu.dk
Anoop Kumar Sharma , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7605 , aksha@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Toksikologi er læren om giftstoffer. Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse for, hvordan kemiske stoffer i fødevarer påvirker kroppen. De studerende skal være i stand til at vurdere toksikologiske data fra celleforsøg, dyreforsøg og epidemiologiske undersøgelser. Forstå toksikologiske problemstillinger og skrive et kort og præcis rapport. Træne mundtlige fremlæggelser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvend betydningen af forskellige eksponeringsveje for kemiske stoffer
  • Analyser forskellige kemiske stoffers toksikologiske effekter på celler, forsøgsdyr og mennesker
  • Analyser forskellige typer af toksikologiske data, både modellerede og eksperimentelle, til at vurdere toksikologiske effekter
  • Analyser usikkerheder og variationer ved toksikologiske data
  • Analyser mekanismen for udviklingen af kræft
  • Analyser hvordan reproduktive skader kan induceres af kemiske stoffer
  • Illustrer hvordan neurotoksiske skader kan induceres af kemiske stoffer
  • Udvælge informationer og anvende data til at sammenskrive en kort og præcis rapport
Kursusindhold
Vores fødevarer indeholder kemiske stoffer i stort omfang. Kemiske stoffer i fødevarer kan stamme fra forskellige kilder. Enten som tilsatte (tilsigtede og utilsigtede) stoffer eller som forureninger (naturlige og menneskeskabte). Betydningen af forskellige eksponeringsveje vil blive illustreret. De studerende vil arbejde med forskellige typer af toksikologiske undersøgelser og forskellige toksikologiske end-points. Der vil indgå opgaver om forskellige toksikologiske emner. Der vil være to afleveringsopgaver hvor væsentlige dele af pensum eksemplificeres. Forudsætningen for at løse disse opgaver er en løbende dialog med underviserne. Opgaverne kan ikke løses alene på baggrund af det udleverede materiale.
Litteraturhenvisninger
P.K.Gupta, Fundamentals of Toxicology: Essential Concepts and Applications. 2016. E-bog versionen på DTU bibliotek anvendes.
Sidst opdateret
17. april, 2020