23981 Toksikologi
2020/2021
Obligatorisk kursus for
Diplomingeniørretning Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Overordnede kursusmål
Toksikologi er læren om giftstoffer. Formålet med kurset er at give
de studerende en forståelse for, hvordan kemiske stoffer i
fødevarer påvirker kroppen. De studerende skal være i stand til at
vurdere toksikologiske data fra celleforsøg, dyreforsøg og
epidemiologiske undersøgelser. Forstå toksikologiske
problemstillinger og skrive et kort og præcis rapport. Træne
mundtlige fremlæggelser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Anvend betydningen af forskellige eksponeringsveje for kemiske
stoffer
- Analyser forskellige kemiske stoffers toksikologiske effekter
på celler, forsøgsdyr og mennesker
- Analyser forskellige typer af toksikologiske data, både
modellerede og eksperimentelle, til at vurdere toksikologiske
effekter
- Analyser usikkerheder og variationer ved toksikologiske
data
- Analyser mekanismen for udviklingen af kræft
- Analyser hvordan reproduktive skader kan induceres af kemiske
stoffer
- Illustrer hvordan neurotoksiske skader kan induceres af kemiske
stoffer
- Udvælge informationer og anvende data til at sammenskrive en
kort og præcis rapport
Kursusindhold
Vores fødevarer indeholder kemiske stoffer i stort omfang. Kemiske
stoffer i fødevarer kan stamme fra forskellige kilder. Enten som
tilsatte (tilsigtede og utilsigtede) stoffer eller som forureninger
(naturlige og menneskeskabte). Betydningen af forskellige
eksponeringsveje vil blive illustreret. De studerende vil arbejde
med forskellige typer af toksikologiske undersøgelser og
forskellige toksikologiske end-points. Der vil indgå opgaver om
forskellige toksikologiske emner. Der vil være to
afleveringsopgaver hvor væsentlige dele af pensum eksemplificeres.
Forudsætningen for at løse disse opgaver er en løbende dialog med
underviserne. Opgaverne kan ikke løses alene på baggrund af det
udleverede materiale.
Litteraturhenvisninger
P.K.Gupta, Fundamentals of Toxicology: Essential Concepts and
Applications. 2016. E-bog versionen på DTU bibliotek anvendes.
Sidst opdateret
17. april, 2020