23902 Introduktion til fødevarer

2020/2021

Kursusinformation
Introduction to food
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Introducerende forelæsning. Gruppe-baserede problemløsningsprojekter.
13-uger
E2B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Mundtlig eksamen tæller 75% og rapporter(i alt 2) 25%. Aktiv deltagelse i øvelser er en forudsætning for eksamensdeltagelse
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
Minimum 10
Egon Bech Hansen , Lyngby Campus, Bygning 202, Tlf. (+45) 3588 6203 , egbh@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at de studerende tilegner sig:
- et overordnet kendskab til dansk fødevareindustri
- et basalt kendskab til råvarer der anvendes i fødevareproduktionen
- en varieret forståelse for kvalitetsbegreber der anvendes i fødevarebranchen
- et grundlæggende kendskab til fødevarelovgivning.
Den studerende bliver i stand til at tage kvalificeret stilling til ikke veldefinerede fødevareproblemstillinger efter problemidentifikation og problemanalyse. Analyse og identifikation skal baseres på grundige litteraturstudier og kildekritik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • beskrive hovedtræk ved den danske fødevareindustri
  • beskrive kvalitetsegenskaber ved råvarer og fødevarer
  • være i stand til at finde og anvende relevant fødevarelovgivning for specifikke anvendelser
  • foretage en problemidentifikation af ikke veldefinerede opgaver og gennemføre litteraturstudier
  • identificere og prioritere problemer af almen samfundsmæssig betydning indenfor fødevareområdet
  • præsentere resultatet af en undersøgelse skriftligt og mundtligt
  • identificere etiske problemstillinger ud fra forskellige etiske angrebsvinkler
  • sammen med en projektgruppe at udarbejde og præsentere hovedtræk af en ny fødevarevirksomhed
Kursusindhold
Baseret på aktuelle fødevarerelaterede emner gennemføres i en indføring i problemafgrænsning, -analyse og -identifikation. Der gennemføres litteraturundersøgelser og problemernes samfundsmæssige betydning vurderes. Resultaterne præsenteres skriftligt og mundtligt, idet de studerende skal komme med kritik af andres analyser/forslag. Opgaverne løses i grupper på 3 - 5 studerende.
Eksempler på emner kan være: analyse af den danske fødevarebranche, mærkning og anprisning af fødevarer, fødevarers funktionelle egenskaber, holdbarhed og sidste salgsdag, udbrudsundersøgelse.
Litteraturhenvisninger
Som lærebog anvendes:
"Fødevarer og kvalitet" redigeret af Lise Justesen, Ulla Uebel og Karin Østergaard, Nyt Teknisk Forlag 2010.
Bemærkninger
Så vidt muligt indledes et forløb med introducerende forelæsninger evt. ved gæsteforelæsere.
Kurset er obligatorisk for diplomingeniøruddannelsen Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Sidst opdateret
17. april, 2020