Overordnede kursusmål
At de studerende skal kunne måle på og forstå produktionsprocesser.
Baseret på denne viden skal de studerende være i stand til at
udvælge metoder til måling af de vigtigste parametre i den valgte
fødevareproduktion og udfra opnåede resultater forholde sig til
disse processers betydning for fødevaresikkerhed og
fødevarekvalitet. Endvidere skal de studerende kunne bedømme og
fremlægge opnåede resultater.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Begå sig i laboratorier
- Føre en laboratorie journal til brug for rapportskrivning
- Beskrive og analysere en problemstilling hvori der indgår
målinger/analyser
- Behandle og validere indsamlede resultater, således at disse
kan ligge til grunlag for løsningsmodeller
- Beskrive anvendelse af forskellige analysemetoder til måling af
samme parameter
- Beskrive analytiske principper bag udførte målinger
- Afrapportere (skriftlig og mundtligt) og tolke såvel anvendte
metoder som opnåede resultater til målgrupper med forskellige
faglige niveauer
- Samarbejde i mindre grupper med henblik på løsning af
projektbaserede opgaver
- Beskrive og tolke kemiske, fysiske og mikrobiologiske processer
der ligger til grund for opnåede resultater
Kursusindhold
Kurset udbydes på 1. semester af diplomuddannelse i
Fødevaresikkerhed og -kvalitet og er opbygget baseret på CDIO
principperne(Conceive (Forstå), Design, Implement (Indføre) and
Operate (Udføre)). I dette kursus skal de studerende derfor designe
og forstå analyseprocesser i forbindelse med fødevareproduktioner.
Baseret på en kombination af gruppearbejde i mindre grupper med
fagligt støttende klasseundervisning og eventuelle
virksomhedsbesøg, skal de studerende gennemføre processer på en
ingeniørmæssig måde, samt designe målesystemer, som kan belyse de
fysisk/kemiske/mikrobiologiske processer, der foregår under
produktionen af de valgte fødevarer. Endvidere skal de studerende
kunne vælge de målemetoder, der er nødvendige for at opnå viden om
de igangværende processer og afrapportere opnåede resultater i både
mundtlig og skriftlig form. Det påtænkes at de studerende skal
producere hvedebrød og øl, hvor den første produktion skal danne
grundlag for en evaluering og feedback til den studerende,
hvorefter de under større selvstændighed skal planlægge og udføre
den efterfølgende analytiske undersøgelse af produktionen af øl i
den følgende 3 ugers periode.
Bemærkninger
Det er en forudsætning for at gå til eksamen, at de praktiske
øvelser er gennemført og afrapportert i skriftlig godkendt form.
Projektet henvender sig primært til diplomingeniør studerende
Sidst opdateret
15. december, 2020