Overordnede kursusmål
At sætte de studerende i stand til at forstå den teoretiske
baggrund for struktur og reologi af flydende og faste materials.
Endvidere skal de studerende kunne anvende en bred vifte af
eksperimentelle teknikker til vurdering af fysiske egenskaber af
fødevarer og biomaterialer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- anvende relevant teori for at forklare de reologiske,
teksturelle og strukturelle egenskaber ved væsker, halvfaste og
faste produkter
- anvende reologiske modeller og anvende tilknyttet teori
- bruge almindelige reologiske måleteknikker og forstå
anvendeligheden af disse
- planlægge og gennemføre relevante reologiske eksperimenter for
at afdække reologiske og strukturelle egenskaber
- analysere og kvalificere eksperimentelle data fra relevante
reologiske målemetoder
- analysere ligheder og forskelle i produkter ved hjælp af
reologiske data og teori
- anvende lineære viskoelastiske modeller og forstå deres
begrænsninger
- anvende lav deformation (oscillation, flow, krybning) og stor
deformation (teksturanalyse, kompression) eksperimentelle
metoder
- anvende superpositionprincippet for tid-temperatur til analyse
af eksperimentelle data for viskoelastiske systemer, fødevarer og
biologiske materialer
Kursusindhold
Teori: Flydeegenskaber for ikke-newtonske væsker, elasticitet af
væsker, halv faste og faste produkter, det fysiske fundament samt
reologiske matematiske modeller,
Avnendelse af måleudstyr: rotationsreometre, kapilarreometre,
tekstur analyse, mikroskopi, ekstruderingsreologi og måling af
partikkelstørrelser samt afledte simplere metoder.
Planlægning og gennemførsel af forsøg til forklaring af forskelle
og ligheder mellem en række sammenlingnelige produkter. Fortolkning
af data og præsentation af kondenserede konklusioner.
Bemærkninger
Kurset henvender sig primært til kandidatstuderende, men kan tages
af studerende på Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab på 5.
semester. Kanidatstuderende inden for en af DTU's
fødevareuddannelser har dog fortrinsret på kurset. Kurset er
godkendt som et teknologisk specialiseringskursus i MSc Avanceret
og Anvendt Kemi (kandidatretning Anvendt Kemi).
Sidst opdateret
15. december, 2020