Overordnede kursusmål
Kurset giver de studerende en tværfaglig tilgangsmåde til
risikoanalyse, med hovedvægt på risikovurdering i forbindelse med
fødevaresikkerhed.
Kursusdeltager vil ved afslutning af kurset i) have bred kendskab
til hvordan man gennemfører kemisk og mikrobiologisk
risikovurdering, ii) kunne vurdere hvordan forskellige datakilder
kan bruges til at vurdere risikoen for konsumenten, iii) være i
stand til at identificere kilder til usikkerheder samt hvordan
disse usikkerheder integreres i risikovurderinger, samt iv) kunne
fortolke resultat fra risikovurderinger med formål at beslutte
hvordan en risiko skal håndteres.
Læringsmålet i kurset er at de studerende lærer sig at arbejde med
metoder og værktøj der bruges indenfor risiko vurdering relateret
til fødevaresikkerhed. De studerende, vil gennem aktivt arbejde i
grupper, erhverve sig viden til de forskellige metoderne indenfor
risiko analyse. Dermed vil de kunne forstå styrker og svagheder i
risiko vurderinger og være i stand til at deltage i risiko
vurderinger og risiko analyser.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Beskrive hvordan risiko analyse bidrager til myndigheders og
fødevareproducenters mål at forbedre konsumenters sundhed nationalt
og globalt.
- bruge metoder til at prioritere sundhedsskadelige
mikroorganismer og kemikalier der findes i fødevarer
- Konstruere modeller der beskriver hvordan forskellige
kemikalier og mikroorganismer kommer ind i vores fødevarer og frem
til konsumenten
- opsætte og bruge matematiske modeller og data for at estimere
ændringer i antal mikroorganismer i fødevarer mellem primær
produktion til konsum
- på basis af modeller og data kunne estimere hvor meget af en
bestemt kemikalie konsumenter bliver eksponerede for ved konsum af
en given fødevare
- på basis af dosis-respons kurver vurdere hvor sandsynligt det
er at en konsument bliver syg ifølge eksponering for en fare i en
given fødevare
- gøre rede for hvordan forskellige mikroorganismer og kemikalier
forårsager sundhedsskade hos mennesker
- gøre rede for forskellige kilder til usikkerheder i viden og
hvordan det integreres i risikovurdering
- udnytte resultater fra dyreforsøg ved vurdering af kemiske
stoffers farlighed for mennesker
- medinddrage effekten af naturlig variation i risiko
vurderinger
- diskutere sammenhænget mellem risikovurdering og
risikohåndtering
- træffe beslutninger der basers på modsat rettede
kriterier
Kursusindhold
Kurset giver de studerende en tværfaglig adgang til risikovurdering
relateret til fødevaresikkerhed. Risikoanalyse betragtes som den
grundlæggende metoden der skal understøtte udviklingen af
fødevaresikkerheden både nationalt og internationalt. Risikoanalyse
er en struktureret, systematisk proces der undersøger de
potentielle sundhedsmæssige farerne forbundet med en fødevarebåren
risiko, samt undersøger effekten at forskellige tiltag der kan
gøres for at begrænse skaderne forbundet med risikoen.
I kurset vil vi fokusere på risikovurdering relateret til
mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed, men
risikohåndtering og risikokommunikation vil også blive diskuteret.
De studerende vil gennemføre en simpel mikrobiologisk
risikovurdering (f.eks. Listeria i røget laks) og en toksikologisk
risikovurdering (f.eks. bly i hørfrø). På basis af disse
risikovurderinger vil de blive bedt om at vurdere forskellige
forebyggende foranstaltninger der kan begrænse de skadelige
effekter af de forskellige risici.
Litteraturhenvisninger
undervisningsmateriale gøres tilgængeligt undervejs i kursus. Der
skal ikke købes nogen bog
Bemærkninger
For at den studerende skal kunne bruge samtlige softwares i kurset
skal de medbringe en bærbar computer med Windows.
Sidst opdateret
17. april, 2020