12227 Regionale og globale luftforureningseffekter

2020/2021

P.g.a. Covid-19 afholdes den skriftlige eksamen for sommeren 2021 som hjemmeonline-eksamen med alle hjælpemidler tilladt og åbent net.
Avanceret kursus /
Teknologisk specialisering kursus
Kursusinformation
Regional and global air pollution effects
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser
13-uger
F2B, Fortrinsvis multiple choice opgaver
Skriftlig og mundtlig eksamen
Gennem kurset arbejdes med gruppeopgaver som afleveres som rapporter. En af opgaverne bedømmes skriftligt og mundtligt. Den mundtlige eksamen er præsentation af rapportresultater overfor medstuderende.
2 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
12102.25105 , og et kursus i almen kemi
Teis Nørgaard Mikkelsen , Lyngby Campus, Bygning 115 , temi@env.dtu.dk
12 Institut for Vand og Miljøteknologi
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Formålet med kurset er, at den studerende opnår en videnskabelig forståelse af skæbnen af menneskeskabte emissioner til atmosfæren og dens virkninger på den regionale og globale skala. Der vil være fokus på klimatiske, biologiske og økosystemeffekter. Virkningerne vil blive vurderet med hensyn til global variation af luftforurenende stoffer og økosystemtyper. Luftforureningseffekter vil også blive evalueret i kombination med miljøet som klimaparametre, klimaændringer og ultraviolet stråling. Der vil også blive lagt vægt på det nuværende vidensniveau og hvordan disse resultater er opnået i højt kontrollerede laboratorieforsøg og i mindre kontrollerede feltbaserede manipulationsforsøg.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere luftforureningskilder og luftforurenende stoffer, der er relevante på regionalt og globalt plan.
  • Beskrive transportprocesser og omdannelsen af de luftforurenende stoffer og deres sæson variationer
  • Analysere, hvordan forskellige typer af luftforurenende stoffer påvirker planter og økosystemer over rumlige skalaer.
  • Anvend værktøjer og enkle matematiske modeller til at kvantificere optagelse og virkninger af luftforurening (fx kritisk niveau og belastninger) og til forudsigelse af planterespons og økosystem reaktioner.
  • Evaluere mulige interaktioner mellem luftforureningseffekter og klimaændringer.
  • Evaluere og sammenligne styrken og svaghederne i meget kontrollerede laboratorieforsøg og feltbaserede manipulationseksperimenter.
  • Opsætningskriterier for konsekvensanalyse i plantebaserede fødevareproduktionssystemer
  • Evaluere effekter i forhold til grænseværdier af luftforurening
Kursusindhold
Med hensyn til luftforureningskilder, transport af luftforurenende stoffer og atmosfæriske omdannelser vil disse emner blive præsenteret på et avanceret niveau, der er relevant for forståelsen af regionale og globale luftforureningseffekter. Disse effekter omfatter deponering af luftbårne forurenende stoffer i økosystemer, planteoptagelse, forsuring og eutrofiering af terrestriske økosystemer, fødevaresikkerhed og -produktion, biologisk overvågning, dannelse af drivhusgasser, interaktion med miljøparametre, klimaændringer og økosystem feedback til atmosfæren, effekter af Ozonlagets nedbrydning og vekselvirkningseffekter mellem luftforurening og klimaændringer.
En obligatorisk praktisk øvelse er inkluderet: Laboratorieeksperiment hvor planter eksponeres til luftforureningen (ozon).
Litteraturhenvisninger
Præsentationer
Kapitler fra forskellige bøger
Artikler (primære og "review")
Noter.
Vejledning til praktisk øvelse
Sidst opdateret
07. maj, 2020