10200 Materialers struktur og dynamik studeret med røntgen og neutroner

2020/2021

Kursusinformation
The structure and dynamics of materials studied with X-rays and neutrons
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger, opgaveregning.
13-uger
E1B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Helhedsvurdering. En række skriftlige opgaver afleveres i løbet af kursusforløbet og bidrager med en vejledende vægt på 40% til den endelige karakter.
7-trins skala , ekstern censur
10102.10303 , 10102 Kvantemekanik og 10303 Faststoffysik og nanoskala materialefysik
Niels Bech Christensen , Lyngby Campus, Bygning 307, Tlf. (+45) 4525 3206 , nbch@fysik.dtu.dk
Martin Meedom Nielsen , Lyngby Campus, Bygning 307, Tlf. (+45) 4525 3226 , mmee@fysik.dtu.dk
10 Institut for Fysik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Detaljeret forståelse af materialers struktur og dynamik på atomart niveau er en afgørende forudsætning for at forstå deres fysiske egenskaber, og dermed også for design af nye materialer af teknologisk interesse. Eksempler inkluderer komponenter af nye lægemidler til sygdomsbekæmpelse, superledere samt materialer med anvendelser inden for solceller og datalagring. Neutron- og røntgenspredning er komplementære metoder som finder bred anvendelse inden for fysik, kemi, biologi og anvendt materialevidenskab. Kurset introducerer en række eksperimentelle teknikker inden for neutron- og røntgenspredning som tillader bestemmelse af alle relevante strukturelle parametre for molekyler, amorfe materialer og krystaller, herunder også magnetisk struktur. Elementære eksitationer af de relevante strukturelle, elektroniske og magnetiske frihedsgrader (såsom molekylære vibrationer, fononer og spinbølger) kan desuden studeres i stor detalje, enten direkte i det ultrahurtige tidsdomæne eller via deres spektroskopiske signaturer. Indenfor billeddannelse (imaging) med røntgen og neutroner kan de strukturelle parametre studeres lokalt i materialet. Dermed giver disse teknikker mulighed for at afdække de fundamentale mekanismer, der styrer sammenhængene imellem struktur og funktion af materialer over en bred vifte af tids- og længdeskalaer.
Kursets overordnede mål er at give en bred forståelse af moderne røntgen- og neutronspredning, samt en grundig introduktion til hvordan teknikkerne anvendes i praksis i studier af materialers struktur og dynamik. Vigtigheden af neutron og røntgenspredning understreges af at den danske stat i disse år foretager meget store investeringer i konstruktionen af European Spallation Source (ESS) og MAX-IV i Lund, Sverige, samt i European XFEL i Hamborg, Tyskland. DTU er stærkt involveret i metodeudvikling samt design og konstruktion af instrumenter ved alle tre faciliteter.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive metoder til produktion af røntgen- og neutronstråler.
  • Diskutere hvordan kerner og elektroner vekselvirker med neutroner og røntgen-fotoner.
  • Illustrere principperne bag strukturbestemmelse med røntgen og neutroner ved hjælp af konkrete eksempler.
  • Undersøge hvorledes røntgen og neutroner tillader bestemmelse af gitter- og magnetisk dynamik.
  • Beregne sprednings- og absorptionstværsnit samt dynamiske strukturfaktorer kvantitativt.
  • Identificere principperne bag grundlæggende eksperimentelle teknikker til studier af struktur og dynamik.
  • Illustrere hvordan virtuelle eksperimenter kan anvendes til design og optimering af instrumenter, herunder optik.
  • Argumentere for komplementaritet imellem røntgen- og neutronspredning.
  • Forklare hvordan studiet af fysiske processer på bestemte karakteristiske tids- og længdeskalaer dikterer valget af bestemte instrument-typer ved enten neutron- eller røntgenfaciliteter.
  • Formulere en ansøgning om måletid ud fra kendskab til nuværende og kommende neutron- og røntgenfaciliteter og instrumenter
Kursusindhold
Kurset indfører den studerende i sammenhængen mellem materialers struktur og dynamik og de tilhørende spredningsfænomener, som kan observeres ved internationale neutron- og røntgenfaciliteter, såsom ILL og ESRF i Grenoble, Frankrig og de opkommende faciliteter ESS, MAX-IV og European X-FEL. Den studerende introduceres til nøglebegreber såsom tværsnit, spredningsfaktorer, absorption, diffraktion, småvinkelspredning, spektroskopi og fluorescens. Efter succesfuld gennemførelse af kurset vil den studerende have opnået passende forudsætninger inden for neutron og røntgen-forskning til at kunne indgå i forskningssamarbejder i akademisk eller industriel sammenhæng.
Litteraturhenvisninger
Albert Furrer, Joël Mesot, Thierry Strässle, Neutron Scattering in Condensed Matter Physics, World Scientific (2009)
J. Als-Nielsen & D. F. McMorrow, Elements of Modern X-ray Physics, John Wiley & Sons, Ltd (2011)
samt supplerende kopier og noter om neutron- og røntgenspredning.
Sidst opdateret
07. maj, 2020