02223 Model-Based Systems Engineering

2020/2021

Kursusinformation
Model-Based Systems Engineering
Engelsk
7,5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, studenter præsentationer og projektarbejde, med regelmæssige vejledermøder
13-uger
E4B, F4B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Skriftlige hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
Studerende forventes at have indgående kendskab til et imperativt programmeringssprog (02161) og en basal viden om computer arkitekturer (02132 eller 02151)
Jan Madsen , Lyngby Campus, Bygning 322, Tlf. (+45) 4525 3751 , jama@dtu.dk
Paul Pop , Lyngby Campus, Bygning 322, Tlf. (+45) 4525 3732 , paupo@dtu.dk
Edward Alexandru Todirica , Tlf. (+45) 4525 3748 , eato@dtu.dk
01 Institut for Matematik og Computer Science
http://eselab.imm.dtu.dk/cgi-bin/w...FMESCourse/Home
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset fokuserer på udfordringerne ved at designe moderne indlejrede systemer, infor en rækkke forskellige applikationsområder, så som multimedia, sikkerhedskritiske systemer, trådløse sensornetværk og biochips (Lab-on-a-Chip). Kurset fokuserer på at anvende modeller og simulering til at understøtte design beslutninger under system design af det indlejrede system. Studerende vil være i stand til at forstå og vurderer hvordan designvalg influerer på de ikke-funktionelle egenskaber ved en given application, med vægt på ydeevne, som afvikles på en moderne platform. Desuden vil de studerende være I stand til at udvælge og anvende de rigtige modeler og metoder til analyse of design af sådanne systemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare de grundlæggende egenskaber og karakteristika ved indlejrede systmer
  • Forklare forskellen på funktionelle og ikke-funktionelle krav
  • Forstå og anvende basale systems engineering metoder til design af indlejrede systemer
  • Forklare modelleringsformalismer og anvende dem i relation til indlejrede systemer
  • Forstå og anvende simuleringsmetoder til at evaluere en implementeringsmodel af et indlejret system
  • Anvende metoder til at bestemme relevante metriker for indlejrede systemer, så som performance, energi og kost
  • Forstå basale opførselsmæssige egenskaber af et indlejret system inden for udvalgte anvendelsesområder, så som high performance systemer, realtids systemer, trådløse sensornetværk og biochips (Lab-on-a-Chip)
  • Forstå og anvende passende abstraktionsniveauer til at løse et givet system design problem
  • Modellere, simulere og resonere om et givet design problem for indlejrede systemer
  • Kommunikere system engineering processen og resultater på en klar og præcis måde ved brug af tekniske rapporter, præsentationer, posters og demoer
  • Forstå og anvende basale agile udviklingsmetoder
Kursusindhold
Kurset dækker tre hovedemner: (1) Første del giver en introduktion til indlejrede systemer; udfordringerne ved design af indlejrede systemer; introduktion til Sytems Engineering, modellering og simulering. (2) Anden del præsenterer forskellige typer af indlejrede systemer, så som, tidstro og sikkerhedskritiske systemer (f.eks., biler og fly), multimediesystemer (f.eks., forbruger elektronik og smartphones), trådløse sensornetværk (f.eks., til miljø overvågning og lokalisering), multi-kerne FPGA systemer og fremtidige teknologier som Lab-on-a-Chip systemer. (3) I den tredie del arbejder de studerende med et større åbent projekt, hvor de skal vælge en type af et indlejret system, konstruerer en model, med hvilken de kan vurderer funktionelle og ikke-funktionelle egenskaber ved det indlejrede system, og udvikle en simulator som gør dem i stand til at vurdere koncekvenser af forskellige implementerings alternativer. Formålet med projektet er at give de studerende et indgående kendskab til hvordan et indlejret system fungerer og de udfordringer der er forbundet med udvikling af sådanne systemer.
Sidst opdateret
05. maj, 2020