62623 Bæredygtighed, mobilitet og samfund

2019/2020

Design, Maskin og Produktion DMP (100%)
Obligatorisk: Mobilitet, Transport og Logistik 1. semester
Udbydes første gang E20
Kursusinformation
Sustainability, mobility, and society
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E2B (tors 8-12)
Campus Ballerup
Forelæsninger, løbende afleveringsopgaver samt afsluttende eksamen
13-uger
E2B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Der skal udarbejdes en stor opgave som skal blive godkendt inden man kan komme ind i eksamen. Der kan blive opsat flere obligatoriske opgaver eller ekskursioner som vil blive fastsat på begyndelse af kursus.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
42997
42995.42997
Steven Harrod , Ballerup Campus, Bygning Ballerup , stehar@dtu.dk
62 DTU Diplom
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Det overordnede formål er at give deltagerne en teoretisk såvel som praktisk forståelse af mobilitet, bæredygtig transport og analyser af transportprojekter. Herunder introduceres bæredygtighedsbegrebet og operationaliseres i en transport kontekst. Samtidigt gennemgås organiseringen af transportsektoren og de studerende opnår en bred viden om de forskellige analysemetoder som anvendes inden for denne.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for bæredygtighedsbegrebet og analysere en problemstilling ud fra dette
  • Redegøre for og identificere bæredygtige transportformer samt deres anvendelse i transportsektoren
  • Skitsere den danske planproces og anvende denne på en case
  • Anvende basale principper inden for samfundsøkonomisk analyse ved hjælp af cost-benefit analyse
  • Organisere og vurdere det tilgængelige datamateriale både ud fra en kvalitativ såvel som en kvantitativ tilgang
  • Analysere og bestemme de forskellige parameterværdier og variable, der benyttes inden for samfundsøkonomiske analyser
  • Implementere og redegøre for metodegrundlaget for en cost-benefit analyse
  • Redegøre for process og indhold i en VMM undersøgelse
  • Kunne kommunikere og vurdere en valgt analyseform samt løsningsmetode på et konkret problem såvel mundtligt som skriftligt
Kursusindhold
Kurset omhandler den basale teori samt metodegrundlag m.h.t. vurdering/evaluering af et transportprojekt. Hovedformålet vil være at kunne anvende bæredygtighedsbegrebet og cost-benefit analyse på et specifikt transportrelateret problemområde. Den studerende vil i denne sammenhæng blive introduceret for samfundsøkonomiske vurderinger bl.a. ved hjælp af en softwareløsning. Følgende emner vil blive behandlet i forelæsninger og øvelser:

Bæredygtighed: de 3 dimensioner bestående af miljø, sociale aspekter og økonomi introduceres og operationaliseres inden for transportområdet. Der redegøres for hvad bæredygtige transportløsninger er, og hvordan den danske planlægningsproces kan udvikle sig i en mere bæredygtig retning.

Cost-benefit analyse (CBA): Gennemgang af relevante koncepter og begreber såsom nettonutidsværdi, nettogevinst pr. offentlig omkostningskrone, den interne rente, diskontering mv. Inddragelse af transportrelaterede effekter såsom rejsetidsbesparelser, anlægsomkostninger, vedligehold og drift, miljømæssige aspekter, mv. Analysemetoden vil tage udgangspunkt i regnearksmodellen, TERESA (Transportministeriets Regnearksmodel for Samfundsøkonomisk Analyse). Endelig lægges der særlig vægt på tilvejebringelse af passende og relevant input data samt nøgletal fra det seneste nøgletalskatalog for transportøkonomiske enhedspriser.

Kvalitative analyser af de transporteffekter der ikke umiddelbart kan prissættes. Herunder tages udgangspunkt i VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) redegørelser og deres anvendelse i planlægningsprocessen.
Litteraturhenvisninger
Noter
Sidst opdateret
28. januar, 2020