27461 Mykoteknologi

2019/2020

Kursusinformation
Mycotechnology
Dansk
5
Bachelor
E1B (tors 13-17)
Campus Lyngby
Laboratorieøvelser, holdopgaver, forelæsninger, posterfremlæggelse, journalføring og aflevering af individuel rapport.
13-uger
Aftales med underviser, Individuel rapport uploades i "opgaver" på DTU Inside og laboratorie-journalen afleveres til de kursusansvarlige senest 19-12-2019
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Bedømmelse af individuel laboratorie-journal (30%) og rapport (70%). Som forudsætning for at gå til eksamen skal holdopgaver, obligatoriske øvelser, mundtlige hold-fremlæggelser af svampeidentifikationer og poster med case story godkendes.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
27413 og 27451
27451
27027/27028
27002/27008/23932 , God forståelse for vigtige biologiske processer, cellers indre struktur og deres biologiske funktioner. Basal indsigt i artsdiversiteten af skimmelsvampe og deres funktioner med henblik på en forståelse af deres positive og negative roller i det omgivende miljø og på en optimal udnyttelse af deres egenskaber til bioteknologiske formål.
Minimum 8 Maksimum: 32
Birgitte Andersen , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2726 , ba@bio.dtu.dk
Jens Christian Frisvad , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2626 , jcf@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At give de studerende en grundlæggende indføring i generel og anvendt mykologi og praktiske mykologiske metoder til isolering, dyrkning, karakterisering, identifikation og screening af skimmelsvampe. At introducere kemiske og molekylære metoder til screening og artsbestemmelse med og uden forudgående rendyrkning af skimmelsvampene. Kurset er fundamentalt og henvender sig til studerende med nogen, men ikke omfattende, erfaring i dyrkning og håndtering af skimmelsvampe.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Føre en laboratorie-journal, så den er læselig og forståelig for andre.
  • Forstå, vurdere og anvende viden fra den videnskabelige litteratur og databaser, kontra ikke-peer-reviewed offentligt tilgængelig information.
  • Vurdere strategier for prøvetagning.
  • Isolere og rendyrke almindelige skimmelsvampe.
  • Anvende forskellige morfologiske identifikationsnøgler.
  • Søge i specifikke nomenklaturelle, kemiske og molekylære databaser.
  • Kunne udpege styrker og svagheder ved de anvendte identifikationsmetoder
  • Identificere de rendyrkede skimmelsvampe til slægts- og arts-niveau.
  • Vurdere svampeforekomsten i forhold til hygiejne, sundhed og produktion.
  • Screene skimmelsvampe for positive (enzymproduktion) og negative (mykotoksindannelse) egenskaber.
  • Planlægge, strukturere og skrive en videnskabelig rapport
  • Fremlægge resultaterne i posterformat.
Kursusindhold
Kurset omfatter øvelser i håndtering og identifikation af skimmelsvampe, der er vigtige i bioteknologi, levnedsmidler og indeklima, fx Aspergillus, Penicillium og Cladosporium. Prøvetagning og forbehandling af prøver til skimmelsvampeanalyser. Udpladning og rendyrkning af skimmelsvampe fra eget indeklima på selektive- og indikative medier. Karakterisering og identifikation af svampene ved hjælp af fysiologiske, kemiske, morfologiske og molekylære metoder (polyfasisk identifikation). Sekventering og blast søgning i GenBank (fylogeni). Screening af skimmelsvampe på forskellige medier for bioteknologisk relevante egenskaber, fx mykotoksin-produktion. Produktion af sekundære metabolitter undersøges vha. HPLC-UV analyser (kemotaksonomi).
Litteraturhenvisninger
Øvelsesmanual oploades på DTU Inside. Lærebog: Food and Indoor fungi, anden udgave Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, Utrecht, 2019 (Polyteknisk Boghandel, Bygning 101A).
Sidst opdateret
02. juli, 2019