27026 Molekylærbiologi

2019/2020

Kursusinformation
Molecular biology
Engelsk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
E2A (man 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og grupperegning
13-uger
E2A, F2A
Skriftlig eksamen
4 timer
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
27025
27025
23932/27002/27008 , eller tilsvarende. Basal forståelse for industrielt vigtige biologiske processer. Kendskab til cellers indre struktur, deres biologiske funktioner samt biokemiske og molekylærbiologiske processer sammen med bioteknologiske processer.
Jan Martinussen , Lyngby Campus, Bygning 221, Tlf. (+45) 4525 2498 , jma@bio.dtu.dk
Uffe Hasbro Mortensen , Lyngby Campus, Bygning 223, Tlf. (+45) 4525 2701 , um@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
At give de studerende en grundviden om molekylærbiologi i både pro- og eukaryoter, samt et kendskab til arbejdsmetoder og paradigmer, således at de studerende efter endt kursus kan følge en faglig diskussion, samt læse molekylærbiologisk faglitteratur.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare mekanismerne bag DNA replikation, transkription og translation, samt homolog rekombination.
  • Identificere sandsynlige strukturelle gener i en DNA sekvens (åben læseramme med start- og stopcodon).
  • Identificere sandsynlige promoterer, terminatorer og operatorsekvenser i en bakteriel DNA sekvens (konsensus og degenererede sekvenser).
  • Forklare alle mekanismerne i dannelsen af eukaryoters mRNA molekyler, fra initering af transkription over splejsning til transport af det modne mRNA til cytoplasmaet.
  • Forklare de molekylære mekanismer bag prokaryoters regulering af transkriptionel initiering og leader-terminering (repression, aktivering og attenuering) samt af translationsinitiering og protein modificering.
  • Forklare de molekylære mekanismer bag eukaryoters regulering af transkriptionel initiering (enhancers og silencers), histone modifikation samt epigenetisk genregulering.
  • Beskrive genetiske elementer: plasmider, insertionselementer og transposoner.
  • Beskrive livscyklus for henholdsvis temperate og virulente vira samt forklare de gen-regulatoriske mekanismer der ligger til grund for udvalgte viras livscyklus.
  • Diskutere mutagenese og evolution i naturen og i den bioteknologiske forskning.
  • Diskutere molekylærbiologiske forsøgsresultater under anvendelse af ovenstående kompetencer.
Kursusindhold
Makromolekylær syntese (DNA-, RNA- og proteinsyntese) og regulering af genekspression i både pro- og eukaryoter. Virus og bakteriofager. Genetiske elementer – plasmider, insertionselementer og transposons. Mutation og evolution.
Litteraturhenvisninger
Fin lærebog og noter
Bemærkninger
Udbydes primært på engelsk med understøttende dansk materiale. Kursusindholdet er i forhold til tidligere år ændret, så det udelukkende omhandler molekylærbiologi. Mikroorganismers vækst og fysiologi undervises nu på kurset 27028 Bakteriers fysiologi og genetik, mens undervisning i gensplejsningsteknikker nu undervises på 27060 Syntesebiologi.
Sidst opdateret
03. maj, 2019