27022 Biokemi

2019/2020

Ændringer som følge af COVID-19:
Eksamen er blevet ændret på grund af nedlukning og onlineformat med internetadgang til eksamen. Vi har aflyst den 1 times Multiple Choice-del og har dermed forkortet den skriftlige eksamen til 3 timer med fokus på de større skriftlige opgaver. I disse 3 timer er der ingen ændring af eksamen bortset fra adgang til internettet. Dette fører ikke til ændringer i læringsmålene.
Kursusinformation
Biochemistry
Engelsk
5
Bachelor
Kurset udbydes som enkeltfag
F4B (fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger, grupperegning
13-uger
F4B
Skriftlig eksamen
Eksamen består af 1 times Multiple choice, derefter 3 timers skriftlig opgave. Bedømmelsen gives på baggrund af en helhedsvurdering af eksamens 2 dele, dog således at del et (MC) kun kan tælle for 25% og del to for 75% af den samlede karakter. Ændringer som følge af COVID-19: Eksamen er blevet ændret på grund af nedlukning og onlineformat med internetadgang til eksamen. Vi har aflyst den 1 times Multiple Choice-del og har dermed forkortet den skriftlige eksamen til 3 timer med fokus på de større skriftlige opgaver. I disse 3 timer er der ingen ændring af eksamen bortset fra adgang til internettet. Dette fører ikke til ændringer i læringsmålene.
4 timer
Uden hjælpemidler :

1 time Multiple choice er uden hjælpemidler, dog må der bruges lommeregner. 3 timers skriftlige opgave er med ALLE hjælpemidler.

7-trins skala , ekstern censur
25111 og 27021
23932/27002/27008 , eller tilsvarende. Basal forståelse for industrielt vigtige biologiske processer. Kendskab til cellers indre struktur, deres biologiske funktioner samt biokemiske og molekylærbiologiske processer sammen med bioteknologiske processer.
Henrik Toft Simonsen , Lyngby Campus, Bygning 223 , hets@dtu.dk
Maher Abou Hachem , Lyngby Campus, Bygning 224, Tlf. (+45) 4525 2732 , maha@bio.dtu.dk
27 Institut for Bioteknologi og Biomedicin
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give basal teoretisk indføring i biokemiens hovedområder og herved sætte den studerende i stand til at løse såvel grundvidenskabelige som bioteknologiske problemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive aminosyrernes struktur samt redegøre for de kemiske og fysisk kemiske principper bag stabiliseringen af proteiners sekundære, tertiære og kvarternære struktur.
  • Redegøre for de proteinkemiske beskrivelser af substratbinding, katalyse og regulering (aktivering og inhibering) ved hjælp af begreber som specificitet, affinitet, induced fit, allosteri, cooperativitet, kovalent modifikation og reversibilitet.
  • Redegøre for de vigtigste enzymkinetiske modeller og for baggrunden for enzymkinetiske analyser.
  • Foretage beregninger af Km, Vmax, kcat og Ki udfra enzymkinetiske måleresultater.
  • Redegøre for principperne bag metoder til proteinoprensning, strukturbestemmelse, aminosyrebestemmelse og karakterisering af proteiners kemiske og fysisk kemiske egenskaber (herunder immunodetektionsmetoder).
  • Beskrive hvordan anaboliske og kataboliske reaktionsveje i den centrale metabolisme fører til udnyttelse af kemisk bundet energi og opbygning af makromolekylernes monomerer.
  • Beskrive enzymtype, coenzym, substrat og produkt for de individuelle reaktioner i hhv. glycolysen, gluconeogenesen og citronsyrecyklus, samt reaktionernes regulering.
  • Redegøre for respirationskædens transport af elektroner fra NADH til oxygen, samt dannelsen og udnyttelsen af protongradienten over cellemembranen (uhæmmet, hæmmet samt afkoblet).
  • Beskrive hvordan Calvin Cyklus og Pentose Phosphate pathway bidrager til cellens metabolisme og kan bruges i forbindelse med bioteknologi.
  • Beskrive hvorledes ændringer i central metabolismen kan bruges i bioteknologisk produktion og disse spiller sammen med omgivelserne.
  • Beskrive strukturen af lipider og redegøre for cellemembranens opbygning.
Kursusindhold
Makromolekyler, membraner og subcellulære strukturer.
Cellens makromolekylære organisation: Opbygning af proteiner, polysaccharider, lipider og nukleinsyrer fra små biomolekyler. Makromolekylernes rumlige strukturer og funktioner, herunder enzymers reaktive centre, coenzymer og katalytiske mekanisme, enzymkinetik og overordnet regulering.
Cellens stofskifte: Nedbrydning af kulhydrater og energiomsætning ved elektrontransport og fosforryleringer. Regulering af metaboliske netværk.
Bioteknologiske muligheder udfra biokemiske problemstillinger.
Litteraturhenvisninger
Lærebog: R.L. Miesfeld, M.M. McEvoy: Biochemistry, 2017, ISBN: 978-0-393-61402-2
Bemærkninger
Udbydes kun på engelsk.
Sidst opdateret
21. april, 2020