23255 Truslen fra antibiotikaresistens

2019/2020

DANIDA-studerende har fortrinsret til dette kursus
Kursusinformation
The threat from antimicrobial resistance
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
August
Kurset opstartes i August 2020
Campus Lyngby
Ca. 40% forelæsninger (både traditionelle og e-learning), 30% praktisk laboratoriearbejde (antimikrobiel resistensbestemmelse og sekventering), 30% projektbaseret bioinformatisk projekt gruppearbejde.
3-uger
Sidste dag(e) i 3-ugersperioden
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Det er en forudsætning for den mundtlige eksamen at den studerende har afleveret en caserapport (gruppearbejde). Den mundtlige eksamen tæller for 100 % af karakteren. Ændring pga. COVID-19: Det er en forudsætning for den mundtlige eksamen at den studerende har afleveret en caserapport (gruppearbejde) og har deltaget i en kort online test af forståelsen af det udførte laboratoriearbejde. Den mundtlige eksamen tæller for 80% af karakteren, online test tæller for 20%.
Uden hjælpemidler
7-trins skala , ekstern censur
27002/2700827051366262320523258 , Kræver grundlæggende færdigheder i mikrobiologi, mikrobiel fysiologi og biokemi. Basalt kendskab til dyrkning af bakterier, PCR og molekylærbiologi vil være en fordel.
Minimum 10 Maksimum: 20
Rene S. Hendriksen , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6288 , rshe@food.dtu.dk
Jette Sejer Kjeldgaard , Lyngby Campus, Bygning 204, Tlf. (+45) 3588 6269 , jetk@food.dtu.dk
23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Kurset giver en tværfaglig tilgang, der kombinerer disciplinerne konventionel mikrobiologi, fuld-genom sekventering og bioinformatik til bestemmelse af antimikrobiel resistens i bakterier. Antibiotikaresistens vil blive evalueret både fæno- og geno-typisk, og bioinformatisk software vil blive anvendt til yderligere at karakterisere bakteriernes gener i relation til udvikling og transmission af antimikrobiel resistens.

Den studerende vil ved afslutningen af ​​kurset i) være i stand til at udføre fænotypisk antimikrobiel resistensbestemmelse, ii) være i stand til at udføre helgen-sekventering af DNA fra bakterier, iii) kunne gennemføre bioinformatikanalyser for at bestemme den taxonomiske identitet såvel som tilstedeværelse af antimikrobielle resistens- og virulensgener, og iv) kunne fortolke de analytiske resultater med det formål at forklare trusler og handlinger.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive klassificering og historisk udvikling af antibiotika
  • Beskrive antibiotikas virkningsmåder og de biologiske mekanismer for resistens
  • Forklare den stigende trussel om resistens over for kritisk vigtige antibiotika, herunder brug af antibiotika i en One-Health sammenhæng
  • Skitsere forskellige overvågningssystemer for antibiotikaresistens
  • Udføre kvalitative og kvantitative resistensbestemmelser, herunder kvalitetskontrol
  • Udføre biblioteksopbygning og fuld-genom sekventering af bakterieisolater
  • Udføre bioinformatisk analyse og karakterisering af genomer, herunder taxonomisk- og typeidentifikation, bestemmelse af plasmid- og resistensgener samt clusteranalyse
  • Identificere clustre og mulige transmissionsruter for bakteriepatogener
  • Udnytte den viden, der er erhvervet for at belyse niveauet og spredningen af ​​antibiotikaresistens
  • Evaluere muligheder og handlinger for at begrænse yderligere transmission af antibiotikaresistens
Kursusindhold
Kurset giver en tværfaglig tilgang til vurdering af antibiotikaresistens i bakterielle patogener for at forstå den stigende globale trussel.

Kurset vil fokusere på den teoretiske baggrund for udvikling af antibiotika samt virkemåder, mekanismer, klassificering, epidemiologi, behandling, anvendelse, mobilelementer, bakteriel fysiologi og modtagelse af resistens, metoder til antibiotika resistensbestemmelse og fortolkning af fænotypiske resistensdata.

Kurset vil give praktisk laboratorieerfaring i både konventionel antibiotika resistensbestemmelse og fuldgenom-sekventeringsteknologi for enkeltbakterier. Desuden introduceres bioinformatikanalyse til bestemmelse af resistens i bakterier og til karakterisering af bakterielle genomer i en One-Health sammenhæng.
Litteraturhenvisninger
Lærebog: Antimicrobial Resistance in Bacteria from Livestock and Companion Animals, Schwarz, Cavaco and Shen, ASM (ISBN 9781555819798)

Coursera kurser: Antimicrobial Resistance – theory and methods, Whole genome sequencing of bacterial genomes - tools and applications
Sidst opdateret
28. maj, 2020