23206 Positiv mikrobiologi og bioteknologi - anvendelse af
mikroorganismer i fødevareproduktion
2019/2020
Overordnede kursusmål
At give de studerende et kendskab til de seneste bioteknologiske
fremskridt indenfor fødevarer samt de metoder og
produktionsprocesser som finder anvendes i forbindelse med
fødevareproduktion, produktion af fødevare- eller
foderingredienser, probiotika, bakteriel oralterapi, biokemikalier,
etc. Gennem kurset opnås viden og forståelse, som kvalificerer de
studerende til forskning og udviklingsarbejde indenfor alle områder
som indeholder elementer af mikrobiologisk produktion med hovedvægt
på bakterielle produktionssystemer. Kurset indeholder desuden en
række forelæsninger af repræsentanter fra den danske biotek
industri som bygger bro fra teori til praktisk anvendelse.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Forstå hvordan starterkulturer produceres, anvendes og fungerer
indenfor mejeri, brød og kødindustri
- Beskrive hvordan pre- og probiotiske bakterier anvendes, hvilke
mulige interaktioner de har med tarmen og tarmmikrobiota
- Beskrive hvordan oral bakteriel terapi kan anvendes til
bekæmpelse af diverse dysfunktioner i tarmen
- Beskrive mikrobiel produktion af diverse fødevare ingredienser
såsom nisin, MSG, vitaminer, aromastoffer, enzymer, polymere
- Forstå anvendelsen af enzymer i fødevareproduktionen
- Designe strategier til produktion af nye fødevareingredienser
ved anvendelse af traditionelt forædlede og genmodificerede
bakterier
- Beskrive alternativer til animalsk kødproduktion, herunder
plantebasserede proteinkilder
- Forstå hvordan sidestrømme fra landbrug og fødevareindustri kan
forædles og skabe værdi ved hjælp af bioraffinering og mikrobiel
fermentering
- Forstå de positive og negative miljømæssige følgevirkninger af
bioteknologi og bioraffinering samt de gældende regler på
området
Kursusindhold
Anvendelse af mikrobiologi og bioteknologi i fødevareprocesser og
produktion af fødevareingredienser. Hvilke mikroorganismer anvendes
i fødevarer og hvordan opfører de sig, hvordan påvirkes smag, lugt,
reologi, holdbarhed. Hvilken rolle spiller bakterierne vi spiser
for vores helbred og kan vi udnytte bakterier til at kurere
sygdomme via tarmen? Hvordan udvikles nye mikroorganismer til
fremstilling fødevareingredienser ved hjælp af traditionelle
forædlingsmetoder og screening eller ved hjælp af genteknologi og
syntetisk biologi. Hvordan ser fremtidens fødevarer ud, kan vi lave
"kød" ud fra plantemateriale eller ved hjælpe af
mikrobielt fremstillede ingredienser? Kan affalds- og sidestrømme
fra fødevareindustrien elimineres og i stedet anvendes som
værdifulde ressourcer til produktion af fødevareingredienser.
Hvordan kan en forbedret ressourceudnyttelse påvirke den globale
fødevareforsyning og miljøet.
Sidst opdateret
17. september, 2019