22511 Bio-medicinsk optik

2019/2020

Kursusinformation
Biomedical optics
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
E4A (tirs 13-17)
Campus Lyngby
Forelæsninger og gruppearbejde
13-uger
E4A, F4A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
34550
10036 , Kernestof i fysik og matematik Med-tek
Peter Tidemand-Lichtenberg , Risø Campus, Bygning 128, Tlf. (+45) 4677 4579 , ptli@fotonik.dtu.dk
Peter E. Andersen , Risø Campus, Bygning 130, Tlf. (+45) 4677 4555 , peta@dtu.dk
Lars René Lindvold , Risø Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 4677 4969 , lali@dtu.dk
Dominik Marti , Risø Campus, Bygning 130, Tlf. (+45) 4677 4568 , domar@dtu.dk
22 Institut for Sundhedsteknologi
34 Institut for Fotonik
48 Center for Nukleare Teknologier
Glostrup Hospital
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Interessen for anvendelser af kohærent lys og optiske sensorer inden for de biologiske og medicinske områder er stærkt stigende i disse år. Dette skyldes dels udviklingen af nye avancerede lasersystemer, dels udviklingen inden for optiske systemer og endelig de stærkt stigende forventninger om præcis og effektiv diagnosticering og analyse. Kurset er opdelt i tre hovedområder: 1) Lasersystemer til medicinsk diagnostik og behandling, 2) Lys-væv vekselvirkninger, og 3) Optiske metoder til billeddannelse i humant væv.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Diskutere basale optiske principper som kohærens, interferens og diffraktion, samt at kunne bestemme afbildning af simple stråler i sfæriske linser og spejle.
  • Forklare princippet bag laservirkning, samt kende virkningsmåden af de komponenter som indgår i forskellige lasersystemer.
  • Diskutere fysikken bag ikke-lineær frekvenskonvertering, samt være i stand til at beskrive tuningsegenskaber for en kohærent lyskilde baseret på ikke-lineær frekvenskonvertering.
  • Forklare forskellige vekselvirkningsformer mellem lys og væv, eksempelvis: fotokemisk, termisk, fotoinduceret plasma og fotoablation, samt være i stand til at relatere disse vekselvirkninger til lyskildes egenskaber.
  • Diskutere vævets optiske egenskaber (spredning og absorption) samt disse egenskabers bølgelængdeafhængighed.
  • Beskrive princippet bag transportteori samt kende til løsninger, herunder diffusionsteori.
  • Anvende princippet bag Monte Carlo simulering som generel løsningsmetode, samt forstå hvorledes denne metode kan anvendes til løsning af transportteori for lysudbredelse i spredende medier.
  • Forklare og diskutere virkemåden af et specifikt optisk baseret diagnostisk system, OCT, samt to-foton mikroskopi.
  • Beskrive spektroskopiske teknikker så som fluorescens, to-foton fluorescensmikroskopi, og Raman spektroskopi, samt forstå virkemåden og begrænsningerne i et spektrometer.
  • mundtligt fremlægge artikler inden for de behandlede emner og diskutere resultater.
Kursusindhold
Der vil blive forelæst om både den biologiske og medicinske baggrund for anvendelse af lys til behandling og diagnostik, specielt lysudbredelse i humant væv, vekselvirkning mellem lys og væv og behandlingsmuligheder med lys, og afbildningsmetoder. Et emne er øjets optiske og spektrale egenskaber, egenfluorescens i øjets forskellige dele, optisk diagnose ved laserspredning i øjet, egenskaberne af retina og mulighederne for optisk behandling af retina. Gennemgang af moderne kohærente lyskilder, deres optiske egenskaber og potentielle anvendelser i bio-medicinsk behandling og diagnostik. Under hele kurset vil der så vidt muligt blive brugt eksempler og eksterne besøg.
Bemærkninger
Forelæsere fra DTU Fotonik, DTU Nutech, samt adskillige eksterne inviterede forelæsere.
Sidst opdateret
24. juni, 2019