KU027 Algebioteknologi
2018/2019
Overordnede kursusmål
Dette kursus sigter på at give et overblik over de industrielle
bioteknologiske anvendelser af alger, brug af mikroalger i
akvakultur og skadelige virkninger af alger. Færdigheder erhvervet
i dette kursus retter sig imod forskning, en bioteknologisk
industri og akvakulturerhvervet.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Udvælge organismer inden for de forskellige grupper af alger
efter deres gruppespecifikke potentiale til industriel brug.
- Bestemme og anvende de optimale betingelser for dyrkning af
alger såsom næringsstoffer, lys, temperatur, saltholdighed, pH
etc.
- Opsætte og udføre vækstforsøg med mikroalger.
- Vurdere tilstrækkelige teknologiske tilgange (fra små forsøg
til udendørs massekultivering) til masse-dyrkning af alger til
industriel brug.
- Diskutere styrker og potentielle svagheder i eventuel
bioteknologisk udnyttelse af alger.
- Udvælge og gro alger til brug i akvakultur og andre
systemer.
- Beskrive den økologiske og økonomiske betydning af alger.
- Præsentere algers diversitet med fokus på deres anvendte
potentiale.
Kursusindhold
Kurset introducerer den økologiske og økonomiske betydning af
alger. De underliggende principper for algevækst og deres reaktion
på lys, temperatur og næringsstoffer undersøges, og de studerende
udfører vækst forsøg med alger i småskala og bliver undervist i
teori og praksis hele vejen igennem til udendørs massekultivering i
stor skala. Algernes potentiale til at levere råmateriale til
bioteknologisk industri gennemgås, herunder opskalering, vækst i
bioreaktorer samt screening for stoffer af industriel interesse. De
studerende vil desuden gennemføre projekter i små grupper inden for
f.eks. dyrkning af tang og integrerede multi trofiske
akvakultursystemer (IMTA), principperne i dyrkning af tangarter i
stor skala, tang til bioremediering (optagelse af næringsstoffer,
vækstrater etc.), skadelige virkninger af alger og midler til
begrænsning af dem, alger til biobrændstof, mikroalger til mad,
brug af alger i nanoteknologi eller produkter af høj værdi fra
alger.
Sidst opdateret
01. maj, 2018