62S01 Effektoverføringssystemer

2018/2019

Obligatorisk modul (Ob1), Diplomuddannelsen i Stærkstrømsteknologi

Et beregningsværktøj såsom en videnskabelig lommeregner (f.eks. Texas Ti-nspire CX). Alternativt kan et matematikprogram som Maple eller MathCad også benyttes.

Mange hovedsageligt engelske og Danske termer indgår, så den studerende bliver fortrolig med dem på begge sprog og hovedparten af faglitteraturen vil være på engelsk.
Kursusinformation
Power transfer systems
Dansk
10
Deltidsdiplom
Kurset udbydes som enkeltfag
Efterår og Forår
14 undervisningsgange én gang ugentligt. Undervisningstidspunkt ligger fra kl. 17:00 - 20:30. Se cv.diplom.dtu.dk
Campus Ballerup
[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]
Aftales med underviser, Oplyses på DTU Inside
Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
7-trins skala , ekstern censur
Optagelse på diplomuddannelserne forudsætter: - At ansøger har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse min. på niveau med en erhvervsakademiuddannelse eller en videregående voksenuddannelse. - At ansøger har mindst to års erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Der vil som en del af undervisningen blive foretaget en mindre repetition af fagspecifik matematik, men det anbefales dog, at på egen hånd at repetere trigonometriske funktioner, grundlæggende algebra, komplekse tal og integral/​differentialregning.
Rasmus Post , Ballerup Campus, Bygning Ballerup, Tlf. (+45) 3588 5137 , rapo@dtu.dk
Roar Christoffersen , info@rc-gear.dk

62 DTU Diplom
http://www.cv.diplom.dtu.dk
På instituttet
Ca. 3 uger før kursusstart
Tilmelding via http:/​/​www.cv.diplom.dtu.dk/​Diplomuddannelser/​Diplomuddannelsen-i-Staerkstroemsteknologi
Overordnede kursusmål
At give den studerende en kompetence til at kunne foretage beregninger på elektriske systemer med det formål, at kunne beregne effekter, reaktive effekter, tilsyneladende effekter, strømme og spændinger. Disse skal kunne benyttes til at bestemme hvorledes effekter flyder gennem systemer, og skal danne en baggrund for en forståelse af problemer og uhensigtsmæssige tilstande. Kurset indeholder også en mindre repetition af fagrelevant matematik og en introduktion til brugen af kredsløbssimuleringsprogrammer, her især programmer de studerende kan få adgang til via DTU.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for sammenhængen mellem sinusformet spænding og strøm, samt aktiv, reaktiv og tilsyneladende effekt, idet der inddrages kompleks impedans, effektivværdi og vektorregning.
  • Redegøre for spænding, strøm, aktiv effekt, reaktiv effekt og tilsyneladende effekt i trefasede, symmetriske og balancerede systemer.
  • Skal kunne anvende det en-fasede ækvivalent for en en-faset transformer til beregning af optaget og afgiven strøm, spænding og effekter samt spændingsfald og tab, herunder også bestemmelse fra målinger af relevante parametre for både den en-fasede og den tre-fasede transformer
  • Skal kunne foretage beregninger på det nominelle PI-led til bestemmelse af strømme, spændinger, effekter og tab i et overføringselement og kunne anvende disse til at vurdere systemets tilstand.
  • Skal kunne foretage de nødvendige beregninger med hensyn til vurdering af og dimensionering af reaktive effektkomponenter til fasekompensering.
  • Redegøre for overbelastningsbeskyttelse, kortslutningsbeskyttelse og beskyttelse mod indirekte berøring i lavspændingsinstallationer.
  • Have viden om det teoretiske grundlag relateret til de anvendte teorier og metoder
  • Skal ud fra relevante beregninger af et forsyningsnets tilstand, kunne vurdere forsyningssikkerheden i forhold til hvorvidt og hvornår, der skal foretages ændringer.
  • Kunne anvende et kommercielt beregningsprogram til kontrol af egne beregninger.
  • Kunne anvende matematiske metoder, fremgangsmåder og teknikker til at bestemme relevante parametre for kredsløb
  • Være kompetent i anvendelsen af fagrelevant matematik, såsom brøkregning, logaritme- og eksponentialfunktioner, komplekse tal og differential- og integralregning
  • Skal kende begreber så som kortslutningsniveau, overstrømsbeskyttelse og afbrydere
Kursusindhold
Fundamentale grundbegreber om elektricitet og kredsløb.
En- og trefasede AC-kredsløb.
Aktiv, reaktiv og tilsyneladende effekt.
En- og trefasede transformere.
Transmission og distribution af elektrisk energi.

Litteraturhenvisninger
Electric Circuits: Global Edition – Nielsson & Riedel
Electric Circuits: Global Edition – Nahvi & Edminister
Litteraturhenvisninger
Se cv.diplom.dtu.dk
Bemærkninger
Beregningsprogrammet vil blive introduceret - fås via download fra Campusnet
Sidst opdateret
27. august, 2018