41030 Design af Mekatronik

2018/2019

Kun for bachelorstuderende fra Design & Innovation
Kursusinformation
Mechatronics engineering design
Dansk
10
Bachelor
F5B (ons 13-17) og Juni
Campus Lyngby
Forelæsninger, opgaveløsning og projektarbejde i udviklingsteams.
13-uger + 3-uger
Aftales med underviser
Bedømmelse af opgave(r)/rapport(er)
Rapporter som dokumenterer processen og en præsentation som forklarer designet. Præsentationen, rapporten og prototypen vejer 40% af den endelige karakter. De sidste 60% dækker øvelserne.
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , intern bedømmelse
42030
42030
42020/41020/42612/41612 , Produktanalyse og re-design Produktkonstruktion og Dokumentation
Ali Gürcan Özkil , Lyngby Campus, Bygning 404, Tlf. (+45) 4525 5641 , alio@mek.dtu.dk

41 Institut for Mekanisk Teknologi
I studieplanlæggeren
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk
Overordnede kursusmål
Mekatronik er synergi mellem mekanisk konstruktion, elektronikkonstruktion og informationsteknologisk udvikling. Systemtænkning er essensen af mekatronik. Kurset vil sætte deltagerne i stand til at skabe mekatroniske designspecifikationer, at skabe et systemdesign baseret på udvalgte komponenter fra mekanik-, elektronik - og IT områderne, at skabe en dokumentation for de integrerede delsystemer og smarte produkter, og udvikle dette til en fungerende prototype.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Gennemføre en mekatronisk designproces ud fra en given opgave
  • Formulere en system-specifikation med fokus på funktionalitet og logik
  • Skabe alternative mekatroniske koncepter baseret på denne specifikation, og at beslutte sig for det bedste alternativ
  • Skabe en detaljeret løsning baseret på systematisk opsøgning af standard mekanismer, elektroniske/elektriske og IT-komponenter samt design af andre nødvendige komponenter
  • Verificere løsningens opførsel ved hjælp af software værktøjer som eksempelvis state diagrammer
  • Bygge en funktionel protype ved hjælp af de værktøjer som kurset introducerer
  • Benytte CAD værktøjet til fremstilling af 2D tegningsinformation
  • Rapportere og præsentere systemet for de interne & externe assessorer
Kursusindhold
Kurset omfatter: V-modellen for mekatronisk design, mekatronisk design teori, design specifikation, generelle maskinelementer, elektromotorer, generelt anvendte sensorer, micro-controllers, state chart, Arduino programmering, mv.

Deltagerne skal dels designe med standardkomponenter, dels med komponenter, de selv designer. Øvelserne omfatter brug af layout, skitser, værkstedstegninger og samlingstegninger.

Dokumentation er en vigtig del af de opgaver, hvor deltagerne vil bruge tekniske projektering håndbøger, datablade og kataloger, og forklare deres designprocesser i en analytisk måde. Det forventes, at alle deltagere får mulighed for at gøre produktet dokumentation ved brug af CAD, stykliste (BOM), tilstandsdiagrammer og program kildekoder.

I løbet af semestret vil deltagerne blive fortrolig med de grundlæggende begreber inden for mekatronik design gennem tematiske opgaver i 'Sensorer & data', 'Rapid Prototyping' og 'Connectivity'.

3-ugers periode vil blive afsat til det endelige projekt, og vil fokusere på at designe, udvikle og prototype mekatronik produkter og systemer, som vil omfatte de færdigheder og den viden lært i løbet af 13-ugers semester. Deltagerne vil arbejde i grupper og vil bruge værkstedsfaciliteter på MEK og Skylab til at realisere deres prototyper.
Litteraturhenvisninger
Kompendiemateriale.
Supplerende læsning: D. Bradley et al.: Mechatronics and the design of intelligent machines and systems.Stanley Thomes, 2000. ISBN 0-7487-5443-1.
Sidst opdateret
23. maj, 2018