26317 Instrumentel Kemisk Analyse

2018/2019

Kursusinformation
Instrumental chemical analysis
Engelsk
5
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
F2B (tors 8-12)
Campus Lyngby
Kurset foregår primært ved forelæsninger og gruppearbejde tilknyttet forelæsningerne. Eksaminering er mundlig
13-uger
F2B, Eksamen over 2 dage: F2B og efterfølgede dag
Mundtlig eksamen
Alle hjælpemidler er tilladt
7-trins skala , ekstern censur
26316
26316.12231
Almen Kemi
26301/26428/27022/26124 , Bestået kemi- eller bioteknologi basiskurser.
Minimum 4 Maksimum: 50
Jens Øllgaard Duus , Lyngby Campus, Bygning 207, Tlf. (+45) 4525 2451 , jduus@kemi.dtu.dk

26 Institut for Kemi
23 Fødevareinstituttet
28 Institut for Kemiteknik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At give deltagerne fundamentale kompetencer inden for kemiske og biokemiske analyser og det apparatur der bruges til disse analyser og endvidere indsigt i prøve forberedelse. Kurset giver kompetencer i analyseteknologier, instrumentkendskab, kvalitetssikring, anvendelse af teknologier og deltagelse i forsknings- og rutine opgaver.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive principperne for kemisk analyse med en række instrumentelle teknikker: HPLC, GC, MS, AAS, ICP
  • Beskrive de væsentligste dele af MS instrumenter.
  • Beslutte, ud fra en liste af molekyler, hvilken metode der egner sig bedst til identification og analyse af molekylerne
  • Identificere hvilken type prøver, som kan anvendes til analyse med givne instrumenter
  • Opregne fordele og ulemper ved analysemetoderne (LC, GC, MS og biosensorer)
  • Udvælge en prøveforberedelsesmetode, som kræves til en analytisk målemetode for en given blanding og for et givet instrument.
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC.
  • Beskrive principperne for separation ved "Size Exclusion Chromatography" (SEC) og hvordan forskellige detektorer og kalibreringer kan anvendes til polymer analyse
  • Give basal indsigt i validering og til kvalitetssikring.
Kursusindhold
Stort set alle kemikere, biokemikere og mikrobiologer arbejder med forskellige analytiske opgaver i forbindelse med produktion, kvalitetskontrol og forskning. Mange vigtige samfundsmæssige beslutninger bliver truffet på grundlag af analytiske resultater. Eksempelvis kan nævnes miljøfremmede stoffer i fødevarer, drikkevand, spildevand, og luft, kvalitet af medicin, næringsstoffer i fødevarer ligesom retsmedicinsk kemi, procesovervågning og olieefterforskning udgør andre af de områder, hvor kemiske og biokemiske analyser er vigtige.
Kurset indeholder ekstraktions teknikker, prøveforberedelse (fast-fase ekstraktion, SPE), spektrometriske og og automatiske teknikker. Specielt gennemgås kromatografiske separationsteknikker som gaskromatografi (GC) og HPLC (normal og omvendt fase, ionbytnings-, størrelses- og imunoaffinitetskromatografi) og disses kombination med forskellige detektionsteknikker som massespektrometri (LC-MS), foto diodearray detektion, elektrokemiske, lyssprednings teknikker. Også måling med andre spektrometriske metoder og måling med biosensorer har stor udbredelse. Idet helt nye teknikker i nano-skala til analyse med Lab-on-a-chip er under udvikling, og vil komme til at udgøre fremtidens transportable analyselaboratorium, vil de også blive omtalt på kurset.
Uorganisk kemi:
Elektrokemi (ISE, coulometri og stripping analyser) som optiske metoder (turbidimetri, ICP-AES og ICP-MS). Uorganiske anv. af kromatografi (ionbytnings- og ionchromatografi). Automatiske metoder.
Organisk kemi:
Metoder til separation og karakterisering af organiske molekyler, herunder også karakterisering a polymerer.
Litteraturhenvisninger
Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 9th ed.
Sidst opdateret
01. maj, 2018