23962 Fødevareproduktion, råvarer og hygiejne

2018/2019

Obligatorisk kursus for Diplomingeniørretning Fødevaresikkerhed og -kvalitet
Kursusinformation
Food production, raw materials and hygiene
Dansk
5
Diplomingeniør
Kurset udbydes som enkeltfag
E1A (man 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og regneøvelser samt miniprojekter.
13-uger
E1A
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Ved eksamen vil opgave og mundtlig eksamination blive vægtet med hver 50%
20 minutter
Uden hjælpemidler :

Ingen hjælpemidler

7-trins skala , intern bedømmelse
Kurserne på diplomingeniøruddannelsen i fødevareanalyse, 1 år.
Jens Kirk Andersen , Lyngby Campus, Bygning 201, Tlf. (+45) 3588 7213 , jkia@food.dtu.dk

23 Fødevareinstituttet
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
At deltagerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages. At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende produkt kvalitet, sikkerhed og hygiejne, samt beregne en massebalance for dette.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse "enhedsoperationer" samt skitsere disse i et flow diagram
  • Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige egenskaber
  • Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
  • Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed
  • Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
  • Gengive procedure for ISO-certificering
  • Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante ISO-standarder
  • Beskrive principperne bag HACCP og sporbarhed i hele produktionskæden
  • Diskutere vigtigheden af general hygiejne og rengøringseffektivitet i en produktion
  • Opstille og beregne simple massebalancer for en fødevareproduktion, samt gengive disse i et flow diagram
Kursusindhold
* Generel opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer”.
* Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og sikkerhedsaspekter.
* Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet.
* Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
* Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i produktionen.
* ISO-standarder, ISO-certificering og sporbarhed
* Hvor det er relevant at foretage kontrolanalyser.
* Opstille og beregne en simpel massebalance udfra en fødevareproduktion
Litteraturhenvisninger
Lærerbøger:
Fødevare og Kvalitet- råvarer og forarbejdning Nyt Teknisk forlag
Food Microbiology. An introduction ASM press
Artikler
Bemærkninger
Det tilstræbes at der er ekskursioner indlagt i kurset. Kurset vil foregå i tæt samarbejde med kursus 23922 og der vil være forelæsninger i dette fag, der er baseret på forelæsninger og ekskursioner fra kursus 23961.
Sidst opdateret
15. november, 2018