23924 Fødevaremikrobiologi
2018/2019
Overordnede kursusmål
Overordnede kursusmål: Målet med kurset er, at give de studerende
et bredt kendskab til fødevare relaterede mikroorganismer herunder
de sygdomsfremkaldende (patogener), dem der er fordærvende og dem
som anvendes til fermentering af fødevarer. Endvidere skal de
studerende kunne anvende både klassiske og molekylærbiologiske
metoder til karakterisering af bakterier og opnå en forståelse af
deres betydning i fødevarer og produktionssystemer.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
- Redegøre for de mest relevante patogener og fordærvelses
bakterier i fødevarer
- Udvælge mælkesyrebakterier til fermentering og beskrive
principperne bag fermentering af forskellige fødevarer
- Kendskab til skimmelvækst og karakterisering af disse
- Lave fortyndinger af bakteriekulturer, udpladning og beregne
antallet af bakterier
- Formulere procedurer for sterilt og sikkerhedsmæssigt
forsvarligt laboratoriearbejde
- Afrapportere og formidle opnåede resultater fra
laboratorieøvelserne
- Anvende computerprogrammet ComBase til beregning af bakteriers
lagfase og væksthastighed
- Forklare principperne bag klassiske mikrobielle
detektionsmetoder
- Forklare principperne bag udvalgte molekylærbiologiske
detektionsmetoder
- Redegøre for forskellige konserveringsmetoder for mikrobiel
vækst
- Udvælge og anvende mikrobiologiske metoder til identifikation
af mikroorganismer i fødevarer
- Vurdere hvilke patogener der kan være problematiske i forhold
til en specifik fødevare
Kursusindhold
I dette 3. semester kursus undervises i relevante mikroorganismer
med fokus på fødevarer. Spektret af forskellige mikroorganismer
spænder over: 1) sygdomsfremkaldende bakterier, 2)
fordærvelsesbakterier, 3) anvendte mikroorganismer, som eksempelvis
mælkesyrebakterier, 4) non-bakterielle organismer som
skimmelsvampe, humane virus og bakteriofager og deres betydning for
fødevareproduktionen. Kurset vil give en basal viden om
mikroorganismer generelt samt gøre de studerende i stand til på en
forsvarlig måde at håndtere patogene organismer i forbindelse med
laboratoriearbejde og fødevareproduktion. Identificering og
håndtering af mikroorganismer er fundamentalt og kurset vil give et
grundigt kendskab til både klassiske mikrobielle og molekylære
detektions metoder, hvor principperne bag metoden skal forstås for
at kunne foretage den/de rigtige analyser. Endvidere vil brug af
eksempelvis mælkesyrebakterier til fermentering belyses samt de
tilhørende principper og metabolismer. Under kurset skal de
studerende selv producere fermenterede fødevarer og foretage
relevante mikrobiologiske analyser og fysiske målinger. Der
udarbejdes rapporter, der skal indeholde relevant litteratur og
teori, over udvalgte laboratorieforsøg. Der trænes i mundtlig
formidling af laboratorieresultater og laboratorieprocedurer. Da
dette kursus er tværfagligt, vil der være faglig koordinering med
de øvrige kurser på 3. semester.
Sidst opdateret
15. november, 2018